Egyre rosszabb a megyei belvízhelyzet

Belvíz a 35-ós főút mellett
Belvíz a 35-ós főút mellett - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Folytatódik a lassú áradás a Hortobágy-Berettyó főcsatornán.

Huszonnégy óra alatt 21 centimétert emelkedett a Hortobágy-Berettyó vízszintje, a főcsatornán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A mértékadó Borzi vízmércénél szerdán reggel 8 órakor 282 centiméteres vízállást mértek a vízügyi szakemberek. A Hortobágy-Berettyón a következő napokban további lassú áradás várható – tudatja a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) szerdán reggel kiadott közleménye.

Az Igazgatóság újabb belvízvédelmi szakaszon rendelt el készültséget kedden délután; a Kadarcs-Karácsony-foki szakaszon lépett életbe az első fokú készültség, miután a térségben az utóbbi napokban esett nagy mennyiségű csapadék (az utóbbi hat napban 39,1 milliméter) hatására a csatornák vízszintje megemelkedett. A szivattyútelepek üzemeltetése elsősorban Balmazújváros belterületének védelme érdekében vált szükségessé.

Így a Tivizig működési területén jelenleg a 12 belvízvédelmi szakaszból ötnél van készültség: másodfokú a Tiszai-alsó és a Hamvas-sárréti, illetve elsőfokú a Tiszai-középső és -felső, valamint a Kadarcs-Karácsony-foki belvízvédelmi szakaszokon.

A védekezéssel érintett védelmi szakaszokon az elöntött területek nagysága jelenleg 11 ezer 400 hektár, ebből 2 ezer 900 hektár a vetés, 2 ezer 450 hektár a szántó és 4 ezer 400 hektár a rét, legelő.

HBN