Kevesebb menekült érkezik, de nő egyre a feszültség Debrecenben

Akt.:
A váróterem éjfélkor zár, utána a kövön kell ülniük
A váróterem éjfélkor zár, utána a kövön kell ülniük - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Kevesebben érkeznek, a befogadóállomásról folyamatosan mennek.

– Az utóbbi napokban csend volt a Nagyállomáson, utoljára múlt hét csütörtökön érkezett egy nagyobb csoport. Körülbelül felére csökkent a menekültek száma, mindenki Németország irányába tart, folyamatosan hagyják el a befogadó állomást is – tájékoztatta a Naplót Vékony Szilvia, a Migration Aid debreceni aktivistája.

Egyre ingerültebbek

Az aktivista elmondta azt is, hogy mivel a segítők a többi országos csoporttal tartják a kapcsolatot, felkészültek arra, hogy Debrecenben is zavargások törhetnek ki.

Az elmúlt héten Szegedről jött egy nagyobb csoport, akiket a vonatúton különféle atrocitások értek az őket kísérő rendőrök részéről. Mikor megérkeztek, tapintható volt a feszültség, és fenyegetőzések is elhangzottak, de a debreceni rendőrség szerencsére kezelni tudta a helyzetet. Velük együtt a segítők is folyamatosan nyugtatták a bevándorlókat, akik élelmet és italt is kaptak a többórás utazás után először, ugyanis a támogatók Cegléden nem adhattak nekik még vizet sem. Budapestről is érkezett migráns csoport, ennek tagjai egyértelműen rávilágítottak a könyörtelen bánásmódra és a fennálló kiélezett helyzetre – részletezte.

A problémák megmaradtak

A legnagyobb gondot a debreceni Nagyállomáson továbbra is a hiányzó mellék- és tároló helyiségek jelentik. Hiába kérte a Kormányhivatal a MÁV-ot, hogy hosszabbítsák meg a benti illemhely nyitvatartását, ez nem történt meg.

– Az állomás területén nagyon kevés a kuka, a felhalmozott hulladék nem fér el bennük. A szeméttárolók melletti nylon zacskókban összegyűjtött szemét azonban folyamatosan gyűlik és rohad augusztus eleje óta, mivel ezeket nem szállítják el. A kultúrváró le van zárva, a másik váróteremben pedig éjfélig lehetnek a menekültek – fogalmazott. A migránsokat segítők nem kaptak lehetőséget arra, hogy a menekülteket bárhova is le lehessen fektetni – akár polifoamokra –, hogy némileg enyhítsenek a helyzetükön. A tapasztalatok azt mutatják, sokszor 25–60 tíz év alatti gyermeknek kellett az állomás előtti kövön feküdnie. Habár a város önkormányzata buszjáratokat indított a menekülttáborig éjfélkor és hajnal kettőkor, ez semmilyen tényleges problémát nem oldott meg, hiszen a migránsok táborig vezénylését eddig – buszok nélkül is – mindig meg tudták oldani.

A segítők a Nagyállomáson tartózkodnak minden este hattól általában hajnal két óráig, és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy az embertelen körülményeket valamennyire mérsékeljék.

HBN–VK


A biztonságunk védett. És az egészségünk?
Debrecen – Elméletileg vizsgálatokon esnek át a menekültek – gyakorlatilag nem tudni, ki végzi…


Félelmekkel és küzdelmekkel telt a debreceni nő és az albán menekült házassága
Debrecen – A Sámsoni úti menekülttáborban szövődött a szerelem a lakó és az ott dolgozó asszony között.


Együttműködés, vizsgálat van, járvány nincs
Debrecen – Már a határon megvizsgálja a menekülteket egy orvos.


„Túl sok halált láttam” – Egy szíriai menekült megdöbbentő története
Debrecen – A damaszkuszi kórházak nem fogadták a bombatámadás sebesültjeit, emiatt többen elvéreztek.


Bombák és megtört szívek a Nagyállomás előtt
Debrecen – A gyermek rajza felett a családja, de még a segítők is elsírták magukat.


Debrecenben nem lesz több létesítmény a menekültek számára
Debrecen – Ingyenes, menekülteket szállító buszjárat indítását tervezik.


Az Együtt tranzitzónát alakítana ki a Nagyállomásnál
Debrecen – Az Együtt debreceni politikusa szerint káosz lehet, ha nem változik a helyzet.


A város rendelte és ő is fizeti a migránsokat szállító buszokat
Debrecen – A bevándorlók jár, a debrecenieknek nem jár éjszakai buszjárat? – kérdezi az olvasó.