Egyre nagyobb az igény a duális képzésre

A gyakorlati képzést a DKV telephelyén kapják meg a hallgatók is
A gyakorlati képzést a DKV telephelyén kapják meg a hallgatók is - © Fotó: Molnár Péter, archív
Debrecen – A tapasztalatok szerint ez a forma felel meg leginkább a munkaerőpiac igényeinek.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, múlt héten duális képzés indításáról írt alá együttműködést a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. (DKV), és a Debreceni Egyetem (DE) Műszaki, Gazdaságtudományi és Természettudományi kara. A megállapodásnak köszönhetően 2018/2019. tanévben a DE Gazdaságtudományi Karán Számvitel MSc, Vállalkozásfejlesztés MSc, Vezetés és Szervezés MSc – Kontrolling és teljesítménymenedzsment specializáció, valamint Vezetés és Szervezés MSc – emberi erőforrás menedzsment és szervezetfejlesztés specializáció szakokra, a Műszaki Karon műszaki menedzser MSc szakra, míg a Természettudományi és Technológiai Karon villamosmérnöki szakra jelentkezhetnek majd duális képzésben a fiatalok.

Hasznosítható tudás

Az egyezség értelmében – amennyiben igény mutatkozik rá – évente akár tíz egyetemistát is fogadhat a közlekedési vállalat. Az 52 hetes képzési idő két részre oszlik: az év folyamán összesen 26 hetet elméleti, míg másik 26-ot gyakorlati képzéssel töltenek a jelentkezők. Utóbbi a társaság telephelyén, míg az elméleti oktatás az egyetem karain történik majd.

A DKV telephelyén megtartott sajtótájékoztatón Kun Ferenc a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja rámutatott, a duális képzés sokkal több mint egy gyakorlat.

– A hallgatóink egyben a cég munkavállalói is. Amikor nem nálunk tanulnak, akkor naponta bejárnak a közlekedési vállalathoz ahol gyakorlati képzést kapnak, ami nagyon értékes számunkra. Célunk, hogy a hallgatóink, amikor megkapják a diplomájukat, teljes értékű munkavállalóként léphessenek ki a munkaerőpiacra.

Az elmúlt néhány év megmutatta, ehhez a legjobb a duális képzés, ugyanis ez az oktatási forma vértezi fel a hallgatókat azzal a gyakorlati és elméleti tudással, amelyre a munkaadóknak leginkább szüksége van.”

Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja szerint napjainkban a vállalatok már igénylik, hogy a gazdaságtudomány területéhez tartozó szakok estében is megvalósuljon a duális képzés.

– A közgazdászok leginkább a kontrolling, az emberi erőforrás menedzsment, és a szervezet fejlesztés területén lehetnek hasznosak a munkáltatók számára. Azt reméljük, hogy a megosztott képzés valós, hasznosítható tudást ad a hallgatóknak.

A műszaki karon már 2011-ben elindult a duális képzés, jelenleg 50 alapszakon tanuló gépészmérnök vesz részt a programban.

Esély a munkerőpiacon

– A Debreceni Egyetem Műszaki Kara elkötelezett abban, hogy olyan hallgatókat képezzünk, akik a munkaerőpiac igényeinek megfelelnek, és erre a tapasztalatok szerint a duális képzés a legalkalmasabb.

Jövőre már a műszaki menedzser mesterszakos hallgatók számára is lehetőség nyílik részt venni a programban.”

Fontos, hogy ezek a diákok olyan képzettséget fognak szerezni, amely lehetővé teszi, hogy megállják a helyüket a munkaerőpiacon – mondta el Szűcs Edit kari dékán.

HBN–MSZ


Fotó: unideb.hu
Debrecen - Bővül a duális képzések köre a Debreceni Egyetemen (DE): a műszaki, a gazdaságtudományi és a természettudományi kar, illetve a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. közötti, csütörtökön aláírt megállapodás értelmében a jövő tanévben olyan szakemberek képzése kezdődik meg, akik a közlekedési ágaz...