Egyre kreatívabb trükkökkel verik át az időseket

Sokféleképpen próbálhatnak bejutni…
Sokféleképpen próbálhatnak bejutni… - © Képünk illusztráció
Debrecen – A bűnelkövetők visszaélnek az idősek kiszolgáltatott helyzetével.

Az áldozatok jóindulatát, illetve a meggyengült fizikai állapotukat használják ki azok a bűnelkövetők, akik idős emberekre „utaznak”. Előfordul, hogy valamely közműszolgáltató szakemberének, óraleolvasójának adják ki magukat, máskor hulladékvas után érdeklődnek. Utóbbi trükköt vidéken, családi házas övezetekben előszeretettel alkalmazzák, hogy bejussanak az udvarra, s amíg az egyik elkövető a hátsó udvaron szemrevételez valamit, a másik a házból elemeli az áldozat pénzét; de bármit bevetnek céljaik érdekében.

Noha 2014-ben mintegy 30 százalékkal csökkent az előző évhez képest azoknak a bűncselekményeknek a száma, amelyeknek idősek voltak a sértettjei, továbbra is gyakran válik ez a korosztály a bűnözők áldozatává. A 60 év felettiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma így is eléri évente az 1500-1700-at – magyarázta érdeklődésünkre Juhász Zoltán alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető, akit az idősek hónapja kapcsán kérdeztünk. Mint mondta, az elkövetők az idősek kiszolgáltatott helyzetével élnek vissza.

Ezért került bajba a közelmúltban Debrecenben egy 90 éves férfi. Beengedett a lakásába két nőt, akik különböző szolgáltatásokat ajánlottak fel neki. Azt mondták, segítenek a háztartás körüli munkákban és táncolnak neki, majd az alkohol is előkerült. A vendégek az idős férfi bódult állapotát kihasználva kifosztották, mintegy 80 ezer forintot emeltek el a zakója belső zsebéből.
Szintén tipikus esetnek nevezhető az is, amikor közműszolgáltató dolgozóinak adta ki magát két elkövető, így jutottak be egy nyugdíjas férfihoz, akit – miután elterelték a figyelmét – ugyancsak kifosztottak. Juhász Zoltán alezredes az esetekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a „hívatlan vendégek” az áldozatok jóindulatát, illetve a gyenge fizikai állapotukból adódó gyengébb ellenállási képességüket használják ki.

A trükkök tárháza azonban végtelen: van, aki szomjas, vagy csak vécére szeretne menni; önkormányzati dolgozónak, esetleg házaló kereskedőnek adják ki magukat, vagy éppen nyereményt hoztak, ám a pénzt fel kell váltani.

Az aranyszabály

– A legfontosabb: ne engedjen be senki idegent a lakásába! Ha ugyanis bejutnak, a lakó még kiszolgáltatottabbá válik. Ha mindenképpen fontos, hogy valaki bemenjen, például villany- vagy gázóra leolvasása miatt, meg kell kérni, hogy igazolja magát. Ha ekkor is kételkedik valaki, a szolgáltatót is fel lehet hívni. Az egyedül élők ilyen esetben hívják át a szomszédjukat, rokonukat – mutatott rá. A szakember azt mondta, a szolgáltatók, önkormányzatok megbízásából a lakásoknál nincs készpénzforgalom. Ezért ha valaki ezzel próbálkozik, értesítsék a rend­őrséget!

HBN
hirdetés