Egyre kevesebb vizet fogyasztunk

Egyre kevesebb vizet fogyasztunk
Országos szinten Miskolcon csökkent a legnagyobb mértékben a vízfogyasztás az elmúlt húsz évben, informálta lapunkat Vojtilla László, a Mivíz Kft. igazgatója.

Még hozzáfűzte, a vízfogyasztás csökkenése országos tendencia, de nálunk történt a legdrasztikusabban. Az adatok szembeszökőek, míg 1985-ben 32 millió 204 ezer köbméter vizet fogyasztottunk egy évben, addig 2005-ben csak 9 millió 260 ezer köbmétert. Azaz közel egynegyedére esett vissza fogyasztás. A csökkenés nem áll meg, az igazgató úgy látja, 2006 végére 9 millió köbméter alá is mehetünk, hiszen két nagyfogyasztó (húsipar, hűtőipar) fogyasztása is jelentősen visszaesett az év végén.

Spórol mindenki

Vojtilla László több okkal magyarázza a történteket. Elsőként a nehézipar leépítése vezetett idáig, mondja, valamint az, hogy a korábbi 90 százalék fölötti állami támogatás megszűnt, és 15 százalékos áfa is rákerült az árra. A második ok összefügg ezzel: erőteljesen spórolni kezdtek a cégek. A város létszáma is folyamatosan csökken, ez is a fogyasztás visszaeséséhez vezetett. Negyedik okként a háztartások modernizálását említi az igazgató: az új típusú mosó- és mosogatógépek kevesebb vizet fogyasztanak.

A mennyiség visszahat az árakra is, mondja Vojtilla László. A rendszert akkor is fenn kell tartani, végig kell járatni, ha 0 köbméter folyik át rajta: vagyis ha kevesebbet is fogyasztanak, az nem jelentkezik a költségeiken.

HM

Kapcsolódó cikkek:
Debrecenhez lenne bizalmunk