Egyre kevesebb csapadék érkezik

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – Átmenetileg szárazabbra fordult időjárásunk március második hetére.

Volt ugyan csapadék ezúttal is, de az átlagosnál enyhébb, tavaszias napok már kedveztek a belvízhelyzetnek és a megkésett mezőgazdasági munkák pótlásának is.

Kellemesen enyhe

A korábbi csapadékos időt okozó hullámzó frontálzóna fokozatosan távolodott Kelet-Magyarország térségétől, teret engedve a szárító hatású, leszálló légáramlatoknak. A hét első napján még előfordult nagyobb mennyiségű csapadék, akkor főként a Nyírségben és Szabolcsban, valamint Hajdú-Bihar északi részén hullott akár 20 mm-t meghaladó eső, déli és keleti irányban csökkenő mennyiségben. Ezt követően egészen nemzeti ünnepünk napjáig anticiklonális hatások érvényesültek, a frontok és csapadékzónáik elkerülték Kelet-Magyarországot. Ennek ellenére továbbra is sok volt a felhő, a napos órák száma valamivel az ilyenkor megszokott érték alatt alakult. A kellemesen enyhe időben némileg javult a belvízhelyzet, csökkent az érintett terület nagysága. A térség legnagyobb részén azonban még mindig telítetthez közeli a talajok nedvességi állapota, a néhány napos száraz idő a felső 5-10 cm-es réteg nedvességtartalmát csökkentette a szabadföldi vízkapacitás 80-90%-áig. Ez a mezőgazdasági munkáknak is igencsak kedvezett, jó lehetőség nyílt a tavaszi vetések kissé megkésett magágy előkészítésére, immár nem csupán a laza, homokosabb talajokon, de a kötöttebb réti és csernozjom talajú vidékek egy részén is. A gyümölcsfajok nagy része fenológiai szempontból 5-10 nappal jár a fajra jellemző átlagos fejlettségi szint előtt, így gyümölcsöseinkben is jól jött a feltorlódott kinti munkák végzésére alkalmas időszak. A metszést, permetezést egyedül az olykor megélénkülő szél hátráltatta, tartós felületi nedvesség, hulló csapadék már csak az időszak végén, a nemzeti ünnepen volt sokfelé jellemző. Akkor azonban ismét jelentős, 4-8 mm körüli csapadék áztatta a földeket.

Jobban fejlődnek

A kertészeti és szántóföldi állományok fejlődését az elmúlt héten is siettette az átlagosnál 3-5 fokkal magasabb hőmérséklet, noha a korábbinál már hűvösebb levegő érkezett a térségbe. Az 5 centiméteres mélységben mért talajhőmérséklet napi középértéke 5-8 °C között alakult, s emellett a léghőmérséklet napi maximuma is magasra, egy-egy napon 15-16 °C fölé is emelkedett. Éjszakánként nem volt kifejezetten hideg, jelentősebb fagyra az időszakban nem volt példa, ám a talaj mentén 1-2 ízben nagy területen süllyedt fagypont köré a hőmérő higanyszála.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés