HAON - Jegyzet

2013.01.20. 19:45

Jegyzet: Nekünk ez úgyse megy

<em>Legyenek pályázat nélkül is kinevezhetők az állami és önkormányzati kulturális intézmények vezetői - javasolja L. Simon László kultúráért felelős államtitkár egy blogbejegyzésében.</em> <strong>Szőke Tímea jegyzete.</strong>

Legyenek pályázat nélkül is kinevezhetők az állami és önkormányzati kulturális intézmények vezetői - javasolja L. Simon László kultúráért felelős államtitkár egy blogbejegyzésében. Szőke Tímea jegyzete.Úgy véli, választott politikusoknak kellene e személyekről közvetlenül dönteniük. Álszent procedúrának nevezi a mostani gyakorlatot, felsorolva a súlyosabbakat a pályáztatás körülményeinek visszásságai közül. Több neves intézményvezető állt ki az államtitkár ötlete mellett.Abban minden bizonnyal igazuk van, hogy a pályáztatás mostani formájában nem feltétlenül szolgálja azt a célt, amire kitalálták: hogy elfogulatlan, pártatlan szakmai testület a legmegfelelőbb személyt válassza ki az adott posztra. Na de a megoldás? Legalizálhatnánk a cigicsempészetet vagy a feketefoglalkoztatást is, hiszen úgyis hiába küzdünk ellenük, ezek a jelenségek szívósak, mint a mezei aszat.

Talán inkább a pályáztatás rendszerének javítását, igazságosabbá tételét szolgáló javaslatokkal kellene az államtitkárnak előállnia. Az az üzenet, hogy „ne erőltessük a demokratikus kiválasztást mert úgyse megy” egy, a kézivezérlésben egyébként is jelentős múlltal (és jelennel) rendelkező országban nem túl szerencsés; időben hátra, földrajzilag meg inkább a Balkán fele visz.

Szőke Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!