Egyre élénkebbek a magyar–lengyel felsőoktatási együttműködések

Roman Czaja történész, a toruni Nicolaus Copernicus Egyetem professzora
Roman Czaja történész, a toruni Nicolaus Copernicus Egyetem professzora - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – A magyar és a lengyel állam a két ország felsőoktatási intézményei közötti kapcsolatok erősítésére például közösen létrehozott egy alapítványt, melyet évente 1–1 millió euróval finanszíroznak. Ennek keretében egyebek mellett kutatásokat, vendégtanárok meghívását, tanulmányi kirándulásokat és a másik ország nyelvének elsajátítását támogatják.

A Debreceni Egyetemnek elsősorban oktatói és kutatói kapcsolatai vannak jelenleg lengyel partnerekkel, például a Krakkói Jagelló Egyetemmel. Tavaly Roman Czaja történészt, a toruni Nicolaus Copernicus Egyetem professzorát díszdoktorrá avatták nálunk.

Ez év májusában a toruni Nicolaus Copernicus Egyetem és a Debreceni Egyetem együttműködési megállapodást köt, mely a tervek szerint például közös kutatások elindításáról és diákcseréről szól majd.

A Debreceni Egyetemen korábban önálló lengyel tanszék működött. A rendszerváltás után azonban miközben lecsökkent az oda jelentkezők száma, lényegesen megnőtt az angolt választóké. Mostanában a lengyel képzés újraindítását fontolgatják – tudtuk meg dr. Pósán László történésztől, a Debreceni Egyetem habilitált docensétől.

OCs