Egyre édesvízűbb a Fekete-tenger

Az özönvízszerű esőzések és az áradások miatt megnövekedett édesvíz-hozam nyomán a szokásos negyedére-harmadára esett vissza a Fekete-tenger vízének sótartalma az észak-nyugati parton – adta hírül az ukrán proUA hírportál.

Az Odessza és a Krím-félsziget közötti tengerrész vízösszetételének alakulásában meghatározó szerepet játszik a Dnyeper, a Dnyeszter, illetve a Duna mindenkori vízhozama.

Az ukrán Tengerbiológiai Intézet mérései szerint Odessza térségében a hét, sőt sok helyütt a négy ezreléket sem éri el a Fekete-tenger vízének sótartalma, ami alig egynegyede a szokásos literenkénti 18-22 grammos átlagnak.

Borisz Alekszandrov intézetvezető szerint ennek oka elsősorban az, hogy a Dnyeszter, a Dnyeper és a Duna az idei első félév rendkívüli csapadékos időjárása nyomán az átlagosnál nagyságrendekkel több édesvizet juttatott a tengerbe. A kutatók most azt vizsgálják, hogy ez milyen kihatással lehet a térség tengeri élővilágára.

A Fekete-tenger átlagos sótartalma 18,5 ezrelék. Ez már eleve a fele a Világóceán sótartalmának, ahol átlagosan 35-36 gramm oldott só van jelen egy liter vízben.

– Független Hírügynökség –