Egyre aktívabban vesz részt a lakosság a TeSzedd! akcióban

TeSzedd! akció Miskolcon
TeSzedd! akció Miskolcon - © Fotó: Ádám János
Budapest – A második helyre Hajdú-Bihar, a harmadikra pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye került.

Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akciót idén ötödik alkalommal hirdette meg májusban a Földművelésügyi Minisztérium felkérésére az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága.

Jó cél érdekében

Nagy István hangsúlyozta, a TeSzedd! bebizonyította, hogy érdemes jó cél érdekében mozgósítani a magyar lakosságot. Évről-évre többen csatlakoznak az akcióhoz, a kezdeti 50 ezerről idén 170 ezer fölé emelkedett az önkéntesek száma. Az akcióban összegyűjtött szemét mennyisége is nő, az idén rekordmennyiségű, mintegy 2300 tonna szemetet gyűjtöttek 1590 helyszínen az önkéntesek, akik ezzel mintegy 1,5 milliárd forint értékű munkát végeztek el – közölte az államtitkár. Az országos szemétgyűjtési akcióban a legtöbb önkéntes Pest megyében gyűjtött szemetet az idén, 203 találkozási ponton (Budapesten kívül) 13 ezer 590 regisztrált önkéntes töltötte a zsákokat. A második helyre Hajdú-Bihar, a harmadikra pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye került.

A legaktívabbak

A városok közül a TeSzedd! akcióban Budapest volt a legaktívabb. A vidéki városok közül aktívak voltak többek között: Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc önkéntese. Az akció sikerét mutatja, hogy a kezdeti egynapos időtartamot háromnaposra kellett bővíteni a nagy érdeklődés miatt. Szavai szerint a sikert bizonyítja az is, hogy a TeSzedd! már második éve csatlakozott az Európai Bizottság által kezdeményezett LIFE+ program részeként meghirdetett Tisztítsuk meg Európát! akcióhoz, amelyet összesen 27 európai uniós, és öt, a közösségen kívüli országban tartottak meg. A magyar önkéntesek Európa legaktívabbjainak számítanak ezen a területen, mivel 2015-ben Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét.

HBN