Egynapos sikerekkel akar búcsúzni Cancellara

Budapest/Párizs – Tavaszi egynapos viadalokon aratott sikerekkel akar búcsúzni Fabian Cancellara, a svájciak olimpiai és világbajnok kerékpárosa, aki a szezon végén befejezi pályafutását.

A 34 éves bringás a L’Équipe című francia lapnak elmondta: nem titok, március és április folyamán szeretné megnyerni a Milánó-San Remót, a Flandriai körversenyt, valamint a Párizs-Roubaix-t.

“Mindet megnyertem már korábban, de van még egy kis hely a zsebemben” – fogalmazott. Hozzátette: a belga Eddy Merckx és a francia Bernard Hinault nyert nála több viadalt az öt kiemelt egynapos klasszikuson (Milánó-San Remo, Flandriai kör, Párizs-Roubaix, Liége-Bastogne-Liége és Lombard kör), és ez boldogsággal tölti el.

Az újság azonban megjegyzi: Cancellara téved, mert a svájcinak hét diadala van (Roubaix: 2006, 2010, 2013, San Remo: 2008, Flandria: 2010, 2013, 2014), míg Hinault-nak öt, azaz őt megelőzi ebben az összevetésben. Merckx 19 elsősége megdönthetetlennek tűnik. Az örökrangsorban Merckx mellett még a szintén belga Roger De Vlaeminck (11), az olasz Costante Girardengo (9) és Fausto Coppi (9), az ír Sean Kelly (9), valamint a belga Rik Van Looy (8) előzi meg Cancellarát.

A 2008-as pekingi olimpián az időfutamban arany-, a mezőnyversenyben bronzérmes, időfutamban négyszeres világbajnok (2006, 2007, 2009, 2010) svájci kerekes elmondta még, hogy a Liége-Bastogne-Liége és a Lombard körverseny inkább az emelkedőket kedvelőknek fekszik, ő azonban nem ilyen, ezért aztán ezt a két futamot nem is erőlteti.

A Milánó-San Remót március 19-én, a Flandriai körversenyt április 3-án, a kockaköves szakaszairól is híres Párizs-Roubaix-t pedig április 10-én rendezik. A Liége-Bastogne-Liége április 24-én, míg a Lombardiai körverseny majd október elsején lesz.

– MTI –