Egymilliárdos fejlesztések Derecskén

Egymilliárdos fejlesztések Derecskén
Derecske – Uniós pályázatoknak köszönhetően hamarosan a város történetének legnagyobb projektje indul be. Fegyverneki Gergő tudósítása.

Összességében sikeresnek ítélte Bakó István polgármester a képviselőtestület eddigi munkáját városnapi beszédjében. Mint mondta, négy évvel ezelőtt a helyi képviselőtestület úgy döntött: fontos a város múltját, a településen élt emberek emlékeit megismerni és a gyermekekkel megismertetni, hiszen – mint fogalmazott – ez az erős évszázados alap, amelyre a modern Derecskét szeretnék felépíteni.

– Az elmúlt három és fél évben sokat dolgoztunk, így jött létre a helytörténeti gyűjtemény. Ennek köszönhetően tanulhatnak helytörténetet az általános iskolások, a hitelesség érdekében kezükbe vehetik az ősi tárgyakat, iratokat – mondta a polgármester.

A múlt megőrzését komolyan veszik a bihari kisvárosban, a városnapi rendezvénysorozatra ugyanis kiadtak egy 30 darab 200-250 éves derecskei végrendeletekből álló gyűjteményt, a kutatók pedig a pecsétek között egy 1699-es keltezésű írásos emlékre is rábukkantak. Ezenkívül – emlékeztetve minden jóérzésű polgárt a hazával szembeni kötelességre – a közeljövőben visszaállítják a főtéren az egykori országzászlót, mindenféle EU-s, amerikai és szovjet minta nélkül.

Aszfaltoznak, csatornáznak

– Az összefogás jegyében más településekkel is összefogtunk – számolt be Bakó István –, így egy sikeres pályázat segítségével Tépével közösen megépítettük végre a két települést összekötő kerékpárutat, bízva abban, hogy ezek után egy biciklist sem ér baleset.

A városfő a prózai feladatokról sem felejtkezett el, mivel – mint mondta – Derecske komoly infrastrukturális lemaradásban volt, a költségvetés szűkös, ezért az önkormányzatnak pályáznia kellett.

– A testület fontos célkitűzése a gyerekek felé fordulás, mivel ők jelentik Derecske továbbélését, ezért indítottuk újra a bölcsődét, most épül az új óvoda, és úgy döntöttünk: a város öt, jól teljesítő diákját is megjutalmazzuk a városnapi közönség előtt – részletezte Bakó István, aki elmondta: ebben az esztendőben egy milliárdot fognak költeni a város fejlesztésére, jövőre pedig a város történetének legnagyobb projektje kezdődik el.

– Hozzá fogunk a szennyvízelvezető-csatorna és a hozzátartozó tisztítóberendezés kiépítéséhez, idén pedig aszfaltozzuk a Mátyás király utcát, valamint építjük a csapadékvízelvezető-rendszert – számolt be a városfő, hozzátéve: derecske fejlődése kizárólag a derecskeieken múlik.

Fegyverneki Gergő