Egymilliárd felett lehet a pártok kampányra költött pénze

Már meghaladhatta az egymilliárd forintot a pártok kampányra fordított pénze több civil szervezet együttes becslése szerint. A – mások mellett – Transparency International által indított kampánymonitor becsült adatai szerint a legtöbbet eddig az MSZP költötte, több mint félmilliárdot. Második a Fidesz több mint 330 milliós kampányköltséggel.

A – mások mellett – Transparency International által indított kampánymonitor becsült adatai szerint a legtöbbet eddig az MSZP költötte, több mint félmilliárdot. Második a Fidesz több mint 330 milliós kampányköltséggel.

Több szervezet – a Transparency International, a Freedom House és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet – még március elején indított el egy úgynevezett kampánymonitort.

Ennek lényege, hogy folyamatosan figyelik és nyilvánosságra is hozzák, hogy becsült adataik szerint melyik párt mennyit költött eddig a választások elõtti kampányban. Az eredetileg 386 millió forintos plafont ugyanis – becslések szerint – a pártok akár többszörösen is túllépik.

A legfrissebb adatok szerint a kampányban a pártok eddig már csaknem 1,2 milliárd forintot költhettek. Ennek csaknem a felét az MSZP tudhatja magáénak, a civilek becslései szerint ugyanis a szocialista párt már több mint 546 millió forintot fordíthatott a kampányrendezvényekre.

Második helyen a Fidesz áll több mint 336 millió forintos kampányköltséggel. A párt hivatalosan március 15-én kezdte meg a kampányt, ám a civilek szerint már március elején 100 millió forintos kiadása volt. Adataik szerint egyébként a nemzeti ünnepen megtartott kampánynyitó 4 millió forintba kerülhetett.

A többi párt közül – a becslések szerint – eddig az MDF költhetett a legtöbbet, több mint 131 millió forintot. A Jobbik kiadásai is megközelítik a 100 millió forintot, a párt a civilek adatai szerint már több mint 92 milliót fordított a választók megnyerésére. A legkevesebbet eddig az LMP költhette, a becslések szerint kevesebb mint 55 millió forint ment el eddig a kampányukra.

A civil szervezetek a becsült adatokat a www.kepmutatas.hu internetes oldalon hozzák nyilvánosságra.

FH