Helyi közélet

2013.07.17. 16:27

Pihenjünk, nyaraljunk okosan!

Debrecen - Nyári szabadságunk idején máshogy kell működnünk, mint a hétköznapokon.

Debrecen - Nyári szabadságunk idején máshogy kell működnünk, mint a hétköznapokon.

Sokan sajnos, nem tudnak kellően kikapcsolódni, ezért a nyári szabadságukat gyakran stresszhelyzetként élik meg – osztja meg a szakemberek tapasztalatát Juhász Béla Szilárd, a DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának mentálhigiénés segítője.

– A legfontosabb, hogy tudjuk otthagyni a munkát: próbáljuk lezárni folyó ügyeinket, tisztázzuk kollégáinkkal, hogy csak vészhelyzet esetén telefonáljanak. A pihenési időt szánjuk családunknak, hobbinknak, azaz helyezkedjünk más szerepbe, mint a dolgos hétköznapokon!

– A hosszabb szabadság alatt fizikai és mentális feltöltődés a cél, ennek érdekében kerüljünk mindent, ami a munkánkkal jár; például a számítógépet vagy a telefont. Azt szoktam mondani, a mobilon van egy gomb, amivel be lehet kapcsolni, na, ugyanezzel ki is lehet! Ne lógjunk az interneten se, hiszen nem mulasztunk el semmit, ha 3 óránként nem nézzük meg a híreket! – sorolja intelmeit a szakember, aki a kütyük használata helyett inkább a mozgást, a friss levegőn való sétát javasolja.

Önismerettel

Hangsúlyozza: a „helyes” pihenéshez önismeret is szükséges. Találjuk meg azt az élethelyzetet, amitől igazán jól érezzük magunkat és csak arra fókuszáljunk. Ilyenkor másféle szerepben működünk. Így például ha strandra megyünk, ne stresszeljen, hogy a gyerek szükségleteiről kell gondoskodnunk, inkább élvezzük a szülő-, vagy más helyzetekben a társszerepet, hiszen most nem munkavégzők vagyunk!

Ha egyedül töltjük a szabadságot az is aktív pihenés legyen – javasolja Juhász Béla Szilárd. Egész nap az ágyban heverészni hosszútávon rossz megoldás. Mozduljunk ki, menjünk el múzeumba, programokra, ha nem szeretjük a tömeget, kimehetünk a Hortobágyra madarakat nézni. Olvassunk, fejtsünk rejtvényt, csináljuk azt, amiben örömöt lelünk! De ne teljesítményre végezzük ezeket, ne tűzzük ki, hogy egy 600 oldalas könyvet kiolvasunk a szabadság alatt; ha sikerül, sikerül, ha nem hát nem!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában