Egymás után buktak le a város autófeltörői

A férfi az aktuális barátnőjével járt lopni
A férfi az aktuális barátnőjével járt lopni - © Fotók: police.hu
Debrecen – Összesen 42 autófeltörést „vitt el” két páros és egy egyedül dolgozó tolvaj, az elmúlt hetekben, hónapokban fogták el őket. A bűncselekmények elkövetésével meg­gyanúsítottakban közös, hogy nem voltak kényesek, amit értéknek gondoltak, azt vitték. Sajátosságai azonban mindhárom elkövetői körnek voltak. A Bálint-napon elfogott L. György egyedül, biciklivel járt autókat feltörni. A rendőrök a Nagyerdőn érték tetten. Eddig 11 bűncselekményt vallott be. A még decemberben elfogott „kertségi Bonnie és Clyde”, azaz B. Sándor és 16 éves társa hat autóból lopott, ők a nyitott járműveket keresték. L. Róbert szintén régi motorosnak számít. Bár a bűncselekmények között a prostituált barátnőjét fiatalabbra cserélte, új munkát nem keresett: társaival együtt 25 autó feltörésével gyanúsították meg.

Egy vámospércsi bankautomatánál bukott meg az a bűnözőpáros, akiket autófeltörésekkel gyanúsít a rendőrség. Lopott kártyákkal akartak pénzt felvenni, de nem voltak elég alaposak, egy külső kamara jó felvételeket készített róluk. Elfogásukról február közepén számolt be a rendőrség.

L. Róbert és társa, a prostitúcióból élő P. Krisztina a debreceni Vámospércsi út környékén követték el a bűncselekményeket – magyarázza érdeklődésünkre Lukács Erik főtörzsőrmester, a Debreceni Rendőrkapitányság Gépjármű-felderítési Alosztályának nyomozója. Tavaly novemberben kezdtek elszaporodni az autófeltörések a környéken. A módszerük nem volt bonyolult: egyszerűen betörték az ablakot. Olyan járműveket kerestek, amiben értékeket hagytak. Táskát, mobiltelefont vittek, de akadt nagy zsákmányuk is: egy pénztárcában például 160 ezer forint lapult, de előfordult, hogy egy dezodorért, vagy két doboz cigarettáért és egy gyújtóért törtek fel autókat.

Az új barátnőnél került elő

A nőt azt követően fogták el, hogy tiltott kéjelgés miatt igazoltatták, ruházatában pedig olyan eszközöket találtak, amelyek az életmódjához nem illeszkedtek. Egy debreceni, Széchenyi utcai panzióból állították elő. Noha kezdetben tagadott, később tényfeltáró vallomást tett: összesen 14 autó feltörésében vett részt. S az is kiderült, hogy L. Róberttel már korábban szakítottak, s a férfinek új barátnője van: egy 16 éves, gyermeket nevelő lány. Mint megtudtuk, a tinédzsernek kifejezetten tetszett a bűnözői életforma, romantikusnak látta, s arról is beszélt férfitársának, hogy ők az igazi „debreceni Bonnie és Clyde-­páros”. A leányt egy Bayk András-kerti koromsötét házban igazoltatták, a lakásból pedig előkerült többek között az a pulóver is, amit L. Róbert korábbi barátnője a vámospércsi bankfióknál viselt. A lány 11 autófeltörést ismert el. A férfi másnap lett meg, körzeti megbízottak fogták el az Iparkamara utcán. Mivel elfogatóparancs volt ellene érvényben – nem kezdte meg a rá korábban kirótt szabadságvesztés letöltését –, kihallgatását követően a büntetés-végrehajtási intézetbe vitték.Még bővülhet

Mint azt a főtörzsőrmester elmondta, az autók ablakát L. Róbert törte be, a nőknek a megfigyelőszerep jutott. Még az is elképzelhető, hogy a 25-ön felül további bűncselekményekkel gyanúsítják meg őket. Így akár az is előfordulhat, hogy a tavaly elfogott, s 30 autófeltöréssel meggyanúsított J. Vilmoshoz mérhető bűn­lajstroma lesz. A két nő jelenleg szabadlábon védekezhet.

Biciklivel járt lopni

Ugyanerre az időszakra esik egy másik ismert autófeltörő kézre kerítése. Róla azt tudták, hogy a Nagyerdő környékén dolgozik, barna dzsekit hord és biciklivel jár. Az alosztály két nyomozója, Zeke Tamás zászlós és Bogdán Attila főtörzsőrmester éppen a Klinikánál járt, ott figyeltek fel egy gyanús, az autókat mustráló alakra. Mint arról a Zsaru Magazin beszámolt, az autóból kiszállva felszólították, hogy álljon meg. Ennek ellenére megpróbált kereket oldani. Bogdán Attila eredt a nyomába, mintegy húsz méter után sikerült elkapnia, de még ekkor is felpattant a férfi. Pár lépés után viszont már kattant a férfi kezén a bilincs. L. György összesen 11 bűncselekményt ismert be. Ugyan őrizetbe vették, de jelenleg szabadlábon védekezhet.

Az autófeltörők jellemzően kevés nyomot hagynak maguk után. Nem fognak meg semmit, csak azt, amit el akarnak emelni, mindez néhány másodperc alatt történik. Mint Lukács Erik elmondta, ha az autó fel van szerelve riasztóval, ám nincs ellátva utastéri mozgásszenzorral, akkor ablakbetörés esetén a berendezés nem jelez. Ugyanakkor ma már sok a közterületi kamera, a tolvajok sem tudnak mindenre figyelni, de egy-egy szemtanú is gyakran akad. Az előkövetők között ugyanakkor ritkák az alkalmi feltörők. Lukács Erik felidézte, volt egy férfi, aki laptopot lopott egy autóból. Se előtte, se utána nem fordult ez vele elő. Nem is tudta megmagyarázni, miért tette.

A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy senki ne hagyjon semmilyen értéket az utastérben, még néhány percre sem. Még azt se, amit nem gondol annak, mert a feltörőknek az is csábító lehet. Tavaly például egy olyan elkövetőt is elfogtak, aki az iskolák környéki autókra utazott. Azt a két-három percet használta ki, amíg a szülő beszaladt a gyerekével, a táska és más eszközök viszont az utastérben maradtak.

HBN–SZZSL
hirdetés