Egymás ellen, de egymást segítve küzdenek a Koroknai-testvérek

Akt.:
Testvérek, akik egymás riválisai, mégis mindig mindenben számíthatnak a másikra
Testvérek, akik egymás riválisai, mégis mindig mindenben számíthatnak a másikra - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A Koroknai fivéreknél függőséget okozott a futás, és nem tudnak leállni. Interjú Koroknai Tiborral és Koroknai Mátéval, Magyarország két legjobb 400-as gátfutójával.

Magyarország két legjobb 400 gátasa Koroknai Tibor és Koroknai Máté. Testvérek, ugyanazt tanulják, ugyanazt sportolják, együtt élnek és talán a legjobb barátok. Nem esnek kétségbe, ha egy versenyük nem úgy sikerül, ahogy azt eltervezték, felállnak, és mennek tovább. Legközelebb az országos bajnokságon versenyeznek, mások mellett egymás ellen, ami mint mondták, abszolút nem zavarja őket, sőt. Szeretnének kijutni a riói olimpiára és ott a lehető legjobban teljesíteni.

Miért éppen a gátfutás mellett tettétek le voksotokat?

Koroknai Máté: Kipróbáltunk többféle sportágat és a gátfutás tetszett és ment legjobban. Mindketten általános iskola legelején kezdtük el a sportot. Egyébként édesapánk is gátfutó volt, vagyis ő jelentette a mintát.

Mit jelent számotokra a sport, hogy érzitek, mennyit köszönhettek neki?

Koroknai Tibor: Rengeteget adott nekünk, általa bejárhattuk egész Európát és Amerikát. Márciusban Nebraskában van vagy mínusz öt fok, olyankor átmegyünk Arizonába versenyezni: ott már akár harminc fokot is mutatnak a hőmérők, s ezt nagyon élvezzük. Szórakozni nem sok időnk marad, vagy tanulunk, vagy edzünk. Én már dolgozom, és látom, hogy Máté elmegy reggel nyolckor otthonról, és csak este kilenc körül ér haza, közben az egyetlen pihenés számára csak az evés. Bár nehéz, sok lemondással jár, de közben önmagunkat építjük, ez a mi érdekünk.

Mindketten Nebraskába, a lincolni egyetem villamosmérnöki szakára jártok. Milyen Amerikában élni, tanulni és edzeni?

Koroknai Máté: A körülmények fantasztikusak, a fedett pályánk a világ egyik legjobbja, az ottani edzésprogram azonban nem annyira fekszik nekünk, mint az itthoni. Giczei Csabával régóta dolgozunk közösen, tudja, mire van szükségünk, illetve az édesapánk is sokat segít, tavasszal például kijött hozzánk két hónapra és vele edzettünk.

Koroknai Máté három hónapja súlyos sérülést szenvedett | Fotó: Magánarchívum Koroknai Máté három hónapja súlyos sérülést szenvedett | Fotó: Magánarchívum ©

Koroknai Tibor: Tavaly lediplomáztam, az elmúlt egy évben a szakmai gyakorlatomat csináltam, Máténak még van hátra három féléve. Ha minden igaz, majd augusztus végén megyünk vissza, bár lehet én maradok. Amerikában szinte tömegedzés folyik, nagyon sok ember jut egy-egy edzőre. Abszolút befogadó egyébként a közösség, közös programokat szerveznek, figyelnek a másikra. A campus mellett bérlünk egy családi házat és ott lakunk, ott szinte csak kertes házak vannak és mindenki kocsival közlekedik.

Minek köszönhető, hogy Nebraska mellett döntöttetek?

Koroknai Tibor: Hallottam, hogy van lehetőség külföldi tanulmányokra, és készítettem egy programot, amely kétszáz egyetemre kiküldte a jelentkezésemet. Ebből válaszolt vagy ötven, tíz komolyabb, végül háromra szűkült a kör és ebből választottam ki Nebraskát. Hirtelen jött az ötlet, július körül döntöttem el, hogy augusztusban már ki akarok menni. Kevés volt az idő és sok a teendő, a végére már annyira elegem lett az egészből, hogy úgy igazán meg sem néztem, hova megyek.

Mennyire volt nehéz felvenni a kinti ritmust, megszokni a szlenget, a szaknyelvet?

Koroknai Tibor: Mielőtt kimentem, azt hittem, tudok angolul, aztán rá kellett jönnöm, annyira mégsem.

Koroknai Máté: El kellett telnie egy-két félévnek, mire teljesen beleszoktam, de nem volt vészes. Számos vicces helyzet adódott abból, hogy az elején még nem annyira ment a nyelv.

Hogy néz ki egy átlagos napotok, mennyit edzetek?

Koroknai Máté: Ha a versenyszezon mondjuk megkezdődik januárban, akkor az egész ősz csak a felkészülésről szól. Ilyenkor van vagy heti tíz tréningünk. Reggel hatkor fel kell kelni erősíteni, aztán délután van futóedzésünk is, közben pedig az órák a suliban.

Mi volt a legutóbbi megmérettetésetek, illetve jelenleg mire készültök?

Koroknai Máté: Augusztus 7-én kezdődik a felnőtt országos bajnokság, most az lesz a legfontosabb versenyünk, ott is egymás ellen versenyzünk majd.

Koroknai Tibor: A közelmúltban részt vettem az Universiádén, egész jól sikerült, megfutottam az idei legjobbamat, igaz, nem sikerült bejutnom a döntőbe. Azt sem lehet mondani, hogy rossz verseny volt, de azt sem, hogy a legjobb.

Hogy élitek meg, hogy együtt készültök majd egymás ellen versenyeztek?

Koroknai Tibor: Ez számunkra abszolút nem negatív, sőt. Soha semmilyen féltékenykedés nem adódott még köztünk emiatt. Annyira nehéz a nemzetközi mezőnyben jó eredményt elérni, hogy ha valamelyikünknek ez sikerül, akkor annak mindketten örülünk. Egy rosszabb szérián is át tudjuk segíteni a másikat, sérülés esetén is ott vagyunk egymásnak.

Koroknai Tibor Debrecenben szeretne készülni | Fotó: Magánarchívum Koroknai Tibor Debrecenben szeretne készülni | Fotó: Magánarchívum ©

Milyen eredményetekre vagytok a legbüszkébbek?

Koroknai Máté: Nemrég az U23-as Európa-bajnokságon döntőbe jutottam és hetedik lettem, ez az eddigi legjobb eredményem.

Koroknai Tibor: Döntős voltam az utánpótlás ­Eb-n, meg tavaly mindketten kijutottunk az amerikai első osztályú egyetemi bajnokság fináléjába, ami már csak amiatt is hatalmas szó, mert ugyanabban az évben sikerült ez számunkra, ráadásul egyéni csúcsot futottam én is és a testvérem is. Az én legjobbam 50,25, Máté pedig 50,33 másodperc alatt futja le a 400-at. Eddig is jó formában voltunk, csak a hűvös, szeles idő nagyon rányomja a bélyegét a produkciónkra, bízunk benne, az ob-n már 50 alá tudunk kerülni.

Hogy viselitek, ha egy-egy megmérettetés esetleg nem úgy sikerül, ahogy szerettétek volna?

Koroknai Tibor: Számomra fontosabb az egész év, a folyamat, mint egy adott pillanat, a verseny. Persze mindent megteszek, hogy minél jobban teljesítsek, de nem dől össze a világ, ha ez néha nem sikerül.

Koroknai Máté: Vannak olyan csapattársaink, akik csak a sporttal foglalkoznak, és ha egy-két viadal nem úgy alakul, akkor depressziósak lesznek. Mi nem esünk kétségbe, ha nem jön össze mindig.

A sérülések mennyire hátráltattak titeket az eddigi pályafutásotokban?

Koroknai Máté: Vagy három hónapja kitörtem a bokámat, de szerencsére nem volt olyan vészes, mint amilyennek elsőre tűnt. Körülbelül három hetet kellett csak kihagynom, igaz, azt is nehezen bírtam. Nagyon jó kezeléseket kaptam, ezért is jöhettem rendbe ilyen hamar.

Éreztétek már esetleg, hogy ebből elég és nem akarjátok tovább csinálni?

Koroknai Tibor: Nálunk ez kis túlzással inkább egy hobbi, az életünk része, függővé váltunk, nem tudom elképzelni, hogy ne menjek ki a pályára és ne fussak. Mikor vagy tíz órát ülök a gép előtt és dolgozok egy nehéz problémán, kifejezetten jól esik kimenni és edzeni egyet.

Koroknai Máté: Amíg egyetemre járok, nincs is választásom, mert ha abbahagynám, egyből elvennék az ösztöndíjam. Egyébként amúgy nem is gondolkodom azon, hogy befejezzem.

Miként képzelitek el a jövőt, meddig tervezitek az élsportot?

Koroknai Tibor: Mindenképp megpróbálunk felkészülni a riói olimpiára, nem vagyunk olyan messze a szinttől. Aztán majd meglátjuk. Úgy szeretném intézni a dolgaimat, hogy itthonról dolgozzak és itt készülhessek a következő évben. Ha még egy picit sikerülne javulnom, akkor simán csinálnám harminc pár éves koromig, pláne, mert mi nagyon meg vagyunk kímélve, semmi ízületi problémánk sincs.

Koroknai Máté: Ha befejezem az egyetemet, szeretnék haza jönni és talán megcsinálni egy mesterképzést. Jelenleg még nem tudom elképzelni, hogy ne sportoljak, szeretném minél tovább csinálni.

– Szabó Dóra –


Névjegy

Koroknai Tibor

  • Sportág: atléta, gátfutó (400 m)
  • Született: 1990. 01. 24.
  • Legjobb eredményei: U23 Eb 7. hely, négyszeres felnőtt magyar bajnok

Koroknai Máté

  • Sportág: atléta, gátfutó (400 m)
  • Született: 1993. 01. 13.
  • Legjobb eredményei: ifjúsági világbajnoki résztvevő, junior Eb-résztvevő, négyszeres korosztályos magyar bajnok