Egyik haladna, másik sétálna

Pillanatkép Debrecen főterén. Sokan tolják kétkerekű járművüket
Pillanatkép Debrecen főterén. Sokan tolják kétkerekű járművüket - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Vannak konfliktusok a kerékpárosok és a gyalogosok között a főtéren.

Lehet, mégpedig maximum 20 kilométer/óra sebességgel kerékpározni a Kossuth téren és a Piac utca díszkövezettel ellátott részén, de csak úgy, hogy az ott közlekedő gyalogosokat nem veszélyeztetik a kétkerekűekkel haladók – derül ki a debreceni polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának válaszából. A városházát azért kerestük meg kérdéseinkkel, mert az utóbbi időben több olvasónk is jelezte, hogy a belváros sétálóövezetében egyre veszélyesebben közlekednek a kerékpárosok.

Természetesen a többség nem zavarja a járókelőket, vannak azonban akik a közlekedés írott és íratlan szabályaira fittyet hánynak. Nagy sebességgel cikáznak a gyalogosok között, rájuk csengetnek, illetve hatalmas és látványos fékezésekkel, majd szavakkal is a járókelők tudtára adják, hogy ők bizony haladni akarnak. A városüzemeltetési osztályhoz elküldött kérdéseinkben a sétálóövet kerékpáros közlekedésére vonatkozó szabályairól érdeklődtünk, valamint arról, hogy milyen realitása van egy kerékpáros sáv kijelölésének.

A városüzemeltetési osztály még 2010-ben intézkedett arról, hogy Debrecenben a Piac utcán, a Kossuth utca és a Kálvin tér közötti díszburkolatos sétányokon engedélyezi a kerékpározást.

Sávok festése

Tehát a térhez csatlakozó utakon közlekedő kerékpárosok szabályosan hajthatnak be a főtérre. Ott gyalogosan és kerékpárral is lehet közlekedni. A Piac utca és a Kossuth tér díszburkolatú felületén a KRESZ előírásai alapján a kerékpáros a gyalogosforgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti, s maximum 20 kilométer/órás sebességgel haladhat. A téren közlekedők biztonsága és a konfliktusok csökkentése érdekében a polgármesteri hivatal korábban már megvizsgálta a kerékpárosok közlekedésének szabályozását, elhatárolását a gyalogosoktól, de a tér jellege, a becsatlakozó utcák közötti átjárhatóság biztosítása miatt elvetette a kerékpáros sávok festéssel, vagy egyéb elemekkel történő kijelölését.

HBN