Az eső sem szegte senki kedvét

Akt.:
Városnap Hajdúdorogon
Városnap Hajdúdorogon - © Fotó: Kovács Péter
Hajdúdorog – Tartalmas egy hetet tudhat maga mögött a városnapján résztvevők sokasága.

Szép, fejlesztésekkel teli jövő előtt áll a város – derült ki Csige Tamás szavaiból az immár 21. alkalommal megtartott városnap szombat esti záróeseményén elmondott beszédéből. A polgármester részletezte, hogy az Európai Unió előző pénzügyi ciklusában a sikeres pályázatok révén mintegy 2–2,5 milliárd forint fejlesztési forrást sikerült a városba hozni. Ötletek, tervek most is vannak – folytatta –, például a volt szennyvíztelep rekultivált területén egy kilenc hektáros ipari területet szeretnének kialakítani, továbbá bővítenék a strandot, a csapadékvíz elvezető rendszert, meg szeretnék újítani a főteret, a közintézményeket az energiatakarékosabb működés jegyében felújítani, valamint kerékpárút építés és járdafelújítás is szerepel a tervben. A jelen pályázatai után a jövőről is beszélt a városvezető. Mégpedig az iskolákkal összefüggésben, amelyeket az állam most el akar venni az önkormányzatoktól. Ezt azonban Hajdúdorogon nem akarják, és összefogva a hasonlóan gondolkodó településekkel, az állomosítás ellen felemelik szavukat.

Színháztól a zsírozóig

A polgármesteri beszédben az is elhangzott, hogy Hajdúdorog két évtizede ünnepli a június 8-ához legközelebb eső hétvégén a városnapot, amely az utóbbi években már nem csak egy hétvégére korlátozódik, hanem egy egész hetes rendezvénysorozat. (A városnap apropója egyébként az, hogy X. Pius pápa 1912. június 8-án Christifideles graeci kezdetű bullájában emelte püspöki rangra a várost.) A Napló kérdésére Csige Tamás elmondta: a programokat úgy állították össze, hogy abban minden korosztály megtalálja a számára megfelelőeket, továbbá a diákok jobban megismerjék településüket, annak történelmét és nevezetességét, erősödjön az identitástudatuk.

A városnapi egyhetes eseménysor a Rejtősködők című zenés kabarészínházzal kezdődött. Másnap vette kezdetét a labdarúgótorna a városnapi vándorkupáért, illetve az óvodai csoportok között Zsírozó elnevezéssel főzőverseny, és más szabadidős tevékenység zajlott. A Zsírozó szerdán is folytatódott, délután pedig az általános iskolások vehettek részt a városismereti történelmi vetélkedőn. Csütörtökön és pénteken kulturális fesztiválok és történelmi emlékező műsorok voltak, és ugyancsak pénteken volt az ünnepi képviselő-testületi ülés is. Ezen – a korábbi évek hagyományát követve – az eseményre meghívott testvértelepülések egyikéről, most a lengyelországi Lubartow város alpolgármestere, mondott beszédet, majd köszöntötték Hajdúdorog 50. és 60. házassági évfordulóját idén ünneplő párjait. Ekkor adták át a városi elismeréseket is, köztük az ifjú tehetség, valamint a város gazdaságáért díjat is. Sztárvendégek már péntek is voltak, ám az igazi fellépő dömpinget a város napja rendezvénysorozat szombati, zárónapja szolgáltatta. Igaz, az eső többször is átírta kissé a programot, de a több száz vendég felhőtlen szórakozását ez sem akadályozta. Az egésznapos véradáson 42-en érezték úgy, hogy segíteniük kell embertársaikon.

HBN–KZS


Bizalom az anyaország irányába

– Hajú-Bihar megye és a lublini vajdaság testvérmegyék, és körülbelül két évtizede kezdték szorgalmazni a két közigazgatás helységei között a testvértelepülési kapcsolatok létesítését. Nekünk akkor Hajdúdorog „jutott”. De nagyon elégedettek vagyunk a kontaktusunk tartalmával – válaszolta a Napló kérdésére a lubartowi küldöttség vezetője, Radoslaw Szumiec alpolgármester. – 40–40 fiatal nyaral minden nyáron a testvérvárosban, általuk a családok között is vannak kapcsolatok, a városvezetők elmennek egymás ünnepségeire, és a múlt év őszén már vállalkozóink kis csoportjai is találkoztak. Ezt a gazdasági konzultációt megtartjuk az idén ősszel is. A gabonafeldolgozásban, az élelmiszeriparban látunk együttműködési lehetőséget. Szeretünk Magyarországra, Hajdúdorogra jönni. Mi is valljuk, hogy baráti népek vagyunk.

Benedek Csaba Székelyudvarhely alpolgármestere arról beszél, hogy városa kapcsolata Hajdúdoroggal vallási alapú. Az együttműködés néhány év szünet után 2008-tól vett nagy lendületet, amelyben a családok, fiatalok éppen úgy benne vannak, mint a hivatalos utak. Benedek Csaba elmondja, hogy mindig bizalommal, mértékadóan tekintenek az anyaországra, főleg egy olyan településről, ahol 96–98 százalék a magyar lakosság aránya.


Elismerések, díjak

  • Hajdúdorog Városáért Emlékérem: Akácos Út Nótaklub
  • Hajdúdorogért Emléklap: Budai János diakónus, Balogh Tóth Zita mazsorett oktató
  • Helyi Gazdasági Élet Kiválósága Emléklap: Kiss Antal János és Kiss Antal Jánosné, a Hajdúdorogi Magánsütőde tulajdonosai
  • Hajdúdorog Város Ifjú Tehetsége Díj: Nagy Sára, a Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 12/B osztályos tanulója
  • Polgármesteri Elismerő Oklevél: Kovács Tamás címzetes rendőr főtörzszászlós
  • Kispályás labdarúgó bajnokság győztese: Jager söröző
  • Legjobb játékos: Anga Attila
  • Legjobb kapus: Tóth Zoltán


hirdetés