Egyhetes nyári szabadegyetem a krasznahorkai vár alatt

Akt.:
Pozsony, 2012. július 5., csütörtök (MTI) – Népszerű magyarországi és szlovákiai zenekarok koncertjeivel, valamint gazdag előadássorozattal várják a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői a szlovákiai magyar diákságot Krasznahorkaváralján július 10. és 15. között.     

    “A tábor a legnagyobb szlovákiai magyar ifjúsági rendezvény, idén 600-700 fiatalt várunk Krasznahorkaváraljára – mutatta be Orosz Örs, a tábor főszervezője a rendezvényt az MTI-nek.
    A fesztivált a Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon tanuló szlovákiai magyar egyetemistákat tömörítő szervezet, a Diákhálózat immár tizenegyedik éve rendezi meg; sikerét mutatja, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt a látogatók száma.     Orosz Örs szerint a tábor a különböző országokban tanuló, élő felvidéki fiatalok egyfajta találkozópontja. “Mintegy ötezer szlovákiai magyar egyetemista van, célunk elsősorban az, hogy minél többet szólítsuk meg közülük” – mondta a főszervező.     A felvidéki egyetemisták legnépszerűbb fesztiváljára ellátogat Németh Zsolt külügyi államtitkár. A táborba idén is neves szlovákiai és külföldi vendégeket hívtak meg a szervezők, az előadások a magyar közösség számára fontos témákat ölelnek fel, közöttük van a nyelvhasználat, a nyelvi jogok, a kisebbségpolitika, valamint a közösség jövője. Németh Zsolt Rendszerváltás a nemzetpolitikában címmel ad elő; a táborba látogat Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja és Bugár Béla, a szlovák-magyar párt, a Most-Híd elnöke, illetve a szlovák kisebbségi kormánybiztos, A. Nagy László.     Az irodalmi sátorban többek közt Ablonczy Balázs és Kubiszyn Viktor mutatja be műveit. A táborba több filmrendező is ellátogat, az érdeklődők megnézhetik Galán Angéla Szlovákmagyarok, illetve Molnár Csaba alkotását, a Ludovít Stúr utolsó napjai címűt is.     Az előadásokon kívül csapatjátékokkal, amatőr színjátszókörrel, kézműves foglalkozásokkal és színvonalas koncertekkel várják a fiatalokat. Esténként fellép a Budapest Bár, az Intim Torna Illegál, a Jóvilágvan, a Kistehén, a Nemjuci és a PASO is.

kld \ bgu \ kpt

MTI