Egyházmegyei búcsút rendeznek vasárnap a katolikusok

Akt.:
Emlékévi egyházmegyei búcsút tart vasárnap a katolikus egyház Debrecenben, amelynek részleteit sajtótájékoztatón ismertették az egyház, illetve a város képviselői
Emlékévi egyházmegyei búcsút tart vasárnap a katolikus egyház Debrecenben, amelynek részleteit sajtótájékoztatón ismertették az egyház, illetve a város képviselői - © Fotó: Matey István
Debrecen – Máriapócs helyett ezúttal a cívisvárosban ünnepelnek a katolikusok.

Egyházmegyei búcsút rendeznek vasárnap. A programra a katolikusok 300 évvel ezelőtti Debrecenbe való visszatérésének alkalmából tartott rendezvény részeként kerül sor. A nagyrészt lezárt Szent Anna utcában délelőtt egyebek mellett szentmisét tartanak, illetve felavatják gróf Csáky Imre püspök egész alakos szobrát. Délután a Nagyerdőn, a Békás tónál zenes-táncos és gyermekprogramok váltogatják majd egymást. Este a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a budaörsi Latinovits Színház a Legyetek jók, ha tudtok című darabot adja elő.

Jól működő együttélés

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Papp László polgármester arról beszélt, hogy az országgyűléstől 1715-ben Debrecen szabad királyi városi címet kapott. Cserében a tisztán kálvinista városba vissza kellett engedni a katolikusokat. A kompromisszum létrejöttében nagy szerepe volt a nagyváradi püspöknek, gróf Csáky Imrének, aki kiváló diplomatának bizonyult. A város vezetője kijelentette, hogy azóta Debrecen vallási, spirituális központ lett.

– Ezt a szerepet tovább erősíti a katolikus egyház a várossal történő összefogásában megvalósuló nívós vasárnapi rendezvénye, a búcsú, mely reményeim szerint a debreceniek számára emlékezetes esemény lesz – tette hozzá.

Máriapócs helyett Debrecen

Bosák Nándor püspök arról beszélt, hogy a más években Máriapócson tartott egyházmegyei búcsún a résztvevők egyrészt megszabadulhatnak bűneik terhétől, másrészt ez egy közösségi élmény is.

Bosák Nándor | Fotó: Matey István Bosák Nándor | Fotó: Matey István ©

Elmondta: a 300 évvel ezelőtti visszatérést megelőzően 168 évig nem volt katolikus templom a városban. A Szent Anna templom építésével egy katolikus újjászületés is kezdetét vette. A török dúlás után elnéptelenedett vidékre újra élet költözött. Ez a gyarapodás a mai napig tart, jelenleg három templomuk van Debrecenben. A legújabb, a negyedik Józsán most épül.

Bosák Nándor arról is beszélt, hogy a búcsún az ünnepi misét a nagyváradi püspök fogja celebrálni. A környező egyházmegyék püspökei mellett a református egyház és a város vezetői is képviseltetik magukat.

HBN-OCs

Címkék: , ,