Egyházivá válhat a fülöpi iskola

Akt.:
Egyházivá válhat a fülöpi iskola
© Illusztráció: Getty Images
Fülöp – Ha minden az önkormányzat tervei szerint alakul, ősztől már a római katolikus egyház fenntartásában működik a település nyolc évfolyamos általános iskolája. Az iskola fenntartóváltásának véleményezése is megtörtént már, a nevelők, a diákok és a szülők is az egyház mellett álltak ki.

Utóbbiak például 95 százalékos arányban. A jövőbeni iskolagazda kiválasztása érdekes módon alakult. Fülöp egyébként görögkatolikus többségű falu, és ennek megfelelően először – 2012-ben – iskolájukat annak az egyháznak ajánlották fel. Akkor az egyház ezt nem vállalta, nemet mondott. 2016-ban ismét napirendre került e kérdés, mégpedig – tudtuk meg Hutóczki Péter polgármestertől – azért, mert a csökkenő gyermeklétszám miatt veszély fenyegette a felső tagozat indítását.

Mivel a település, a szülők, a diákok szerették volna, ha az 5–8. osztály továbbra is Fülöpön tanul, az intézmény egyházi fenntartása mellett döntöttek. Ebben az esetben ugyanis az osztályok létszámának csak felső határa van. Érdekesség, hogy a görögkatolikus egyház is támogatja, hogy a jövőben római katolikus iskola legyen a fülöpi alapfokú oktatási intézet.

HBN–KZS
hirdetés