Egyeztető fórum az iskolai erőszakról

Egyeztető fórum az iskolai erőszakról
Egyeztető fórum az iskolai erőszakról - © Fotó: police.hu
Nyíracsád – A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nyíracsádi Önkormányzat együttműködési megállapodásának keretén belül 2014. június 18-án az iskolai erőszak témakörében egyeztető fórumot tartottak.

A program során az előadók a téma lehető legsokoldalúbb, átfogó megközelítésre törekedtek, hogy ennek révén feltárják az iskolai erőszak okait, annak érdekében, hogy a hallgatóság minél többet megtudjon az e körbe tartozó bűncselekmények természetéről, hátteréről, jellemzőiről.

A rendezvényen Dr. Juhász Zoltán r. alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályvezetője ismertette a megyei helyzetképet.
Filmvetítéssel egybekötött előadásában elhangzott, hogy Hajdú-Bihar megyében regisztrált büntetőeljárások csekély százaléka indult olyan erőszakos bűncselekmény miatt, amelynek elkövetési helyszíne az iskola.

Az osztályvezető kiemelte, az eljárások kapcsán látenciával kell számolni, hisz az általános iskolás korosztály tagjai – életkori sajátosságaiknál fogva – kevésbé képesek különbséget tenni az egyszerű diákkori „csínytevés” és a bűncselekmény között.

A rendőrség biztonságra nevelő iskolai programjai révén, osztályfőnöki órák keretében, szülői- és tantestületi értekezleteken tartott előadásaival tájékoztatja a gyerekeket és szülőket a bűncselekmények megelőzése, a diákok jogi tudatosságának növelése érdekében.

A rendezvény szervezői azt remélik, hogy a konferencián elhangzottak, a megosztott gyakorlati tapasztalatok és új ötletek alapján ki-ki saját szakterületén hatékonyabban tud tenni a jelenség megelőzése, felismerése, kezelése érdekében, hogy ennek köszönhetően kevesebb gyermeknek kelljen átélnie az iskolai erőszak által okozott – akár egész életére kiható –traumát.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –