Egyetemisták robbantanak a Campus Fesztiválon

Akt.:
Szerdai bulihangulat a Telekom Hallban
Szerdai bulihangulat a Telekom Hallban - © Fotó: www.campusfesztival.hu
Debrecen – Ponthúzó Partyval, izgalmas természettudományi kísérletekkel, performanszokkal, vetélkedőkkel és további érdekességekkel várja a tegnap kezdődött Campus Fesztiválra érkezőket a Debreceni Egyetem.

Idén a tudomány is beköltözött a Campus Fesztiválra. A speciálisan erre a célra kialakított 500 négyzetméteres területen, az „Egyetem téren” mutatkozik be a Debreceni Egyetem: a 100 éves Bölcsészettudományi Kar, a Történelmi Intézet, a Természettudományi és Technológiai Kar, a Technológia és Tudástranszfer Központ és a Mentálhigiénés Központ.

– Az Egyetem téren látványos kísérletekkel, egyebek mellett szénkígyóval és lángoló jégkockával várják majd a tudomány iránt érdeklődő fesztiválozókat – mondta el a programok kapcsán Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A fizikusok és kémikusok buborékfallal és üvöltő palackkal, a néprajzosok kis magyar fűszerológiával, a történészek vetélkedőkkel, a bölcsészek pedig gasztrotúrával, kvízözönnel és performanszokkal szórakoztatják az érdeklődőket minden nap dél és este nyolc között. Emellett az Egészségügyi Bizottság frissítősarokkal és dietetikai tanácsadással, a Technológia- és Tudástranszfer Központ védjegy-felismerő vetélkedővel és szellemitulajdon-védelmi tanácsadással, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ pedig pszichológiai tesztekkel és pszicho jósdával készül a rendezvényre.

A felvételizőkre is gondoltak a fesztivál szervezői: ebben az évben is a Campus Fesztivál idejére esik a felvételi eredmények hivatalos kihirdetése, ezért június 24-én, csütörtökön 20 órától az egyetemmel közösen Ponthúzó Partyt tartanak, ahol az érdeklődő fiatalok óriáskivetítőn követhetik a ponthatárok kihirdetését.

Az érdekfeszítő kísérletek és előadások mellett – melyek szervezésében mintegy 150 egyetemi polgár vesz részt – vetélkedőkkel és egyetemi érdekességekkel is várják az Egyetem téren a fesztiválozókat, akik megörökíthetik magukat a Debreceni Egyetem doktori talárjaiban az intézmény jelképével, a gerundiummal, valamint sok érdekességet megtudhatnak az egyetemi életről a jelenlegi és volt hallgatóktól. A fesztiválozók „biztonságára” is vigyáznak majd az Egyetem téren, ahol mintegy ezer óvszert osztanak ki.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is előtérbe kerül a Campus kapcsán a környezetvédelem. A fesztivált támogató sörgyár a Debreceni Egyetemmel együttműködve minden eladott korsó Soproni árából 20 forintot az egyetem campusának parkosítására fordít.

A Campus Fesztivál tegnap startolt, a nulladik napon máris háromszor annyi látogató érkezett, mint az elmúlt évben. Bemutatkozott néhány debreceni zenekar, a Telekom Hallban pedig olyan népszerű hazai bandák zenéltek, mint az Anna & The Barbies, a 30Y és Péterfy Bori. „Különleges érzés a fesztivál a nyitónapján fellépni, mert ezzel mi adhatjuk meg az alaphangot” – mondta a 30Y frontembere, Beck Zoli a koncert után. “Úgy érezzük, hogy sikerült összehoznunk, nekünk az elmúlt időszak egyik legjobb fellépése volt a Campus Fesztiválos.” Az énekes közben még azt is elárulta, hogy az idén megjelent két kislemez után ősszel egy olyan nagylemez kiadását is tervezik, ami valószínűleg meg fogja osztani a rajongókat, de egyértelműen ez is lesz a korong célja.

A megújult Nagyerdei Stadion szomszédságába költözött Campus Fesztiválon ma indul be valamennyi programhelyszín. Nyolc színpadon és számos kisebb helyszínen több mint négyszáz program várja a látogatókat Kelet-Magyarország legnagyobb nyári eseményén.

– www.campusfesztival.hu –