Egyetemista lettem. De hol lakom majd?

Akt.:
Sokan keresnek albérletet ezekben a napokban
Sokan keresnek albérletet ezekben a napokban
Miskolc, Budapest, Debrecen – Budapesten 20 százalékkal, de egyéb régiókban is jelentősen drágultak az albérleti díjak. A felsőoktatási ponthatárhúzás után országszerte megindult a roham a kiadó lakásokért, ami augusztusban csak tovább fokozódhat. Kevés a kínálat, szeptembertől viszont több ezer egyetemista költözne – a kérdés csak az, hogy hova és mennyiért.

A többségnek nem jut kollégium, így végül albérletbe kényszerül, ráadásul nagyjából két hete marad arra, hogy kiadó lakást találjon. Cikkünkből kiderül, mennyibe kerülnek az albérleti árak azoknak, akiknek nem jut kollégium. Utánanéztünk a budapesti albérletáraknak, a debrecenieknek, és kiderül az is, hogy mire számíthat a leendő egyetemista, ha Miskolcon keres albérletet.

Albérlet: lepukkant, drága, régi, és még bútor sincs benne

Tóth Réka az idén érettségizett Miskolcon, és már régóta arra készül, hogy budapesti egyetemen tanul tovább. Álma valóra vált, a múlt héten kiderült, felvették a műszaki egyetemre. Családjának azonban elég nagy gond, hogy hol fog lakni az egyetemi évek alatt. Réka már tájékozódott a kollégiumok ügyében, és kiderült, szakkollégiumra csak annak van esélye, aki jó eredményeket ért el országos tanulmányi versenyeken a középiskolai évek alatt. Az egyetem kollégiumába pedig csak szociális alapon vesznek fel elsőéveseket. Marad tehát az albérlet. Rékának szerencséje van, mert az egyik ismerőse megengedte, hogy nála lakjon havi 40 ezerért, de mint mondja, egyébként nagyon húzósak a fővárosi albérletek. Idősebb diáktársai 60 ezer plusz rezsit fizetnek a fővárosban havonta, egy évfolyamtársa viszont egyedül akar lakni egy lakásban, ő 70 ezer+rezsiért fog bérelni egy kis garzont.

Meredeken felfelé

Nehéz helyzetben vannak a lakást kereső hallgatók, egyrészt az elmúlt fél-háromnegyed évben meredeken emelkedő bérleti díjak, másrészt pedig azért, mert a kínálat nem tudja kielégíteni az albérletek iránti nagy keresletet, közölte az egyik országos ingatlaniroda a napokban. Az előző év azonos időszakához képest Budapest két kerületében az egy négyzetméterre eső bérleti díjak átlagosan 900, illetve 400 forinttal, a vidéki városok esetében Debrecenben és Szombathelyen 400, Pécsen pedig 200 forinttal emelkedtek.

Utánanéztünk mi magunk is, egyetemistaként mennyiért kapnánk albérletet Budapesten és Debrecenben. Találtunk a VIII. kerületben lepukkant, alig bútorzott 1 szobás, galériás lakást havi 60 ezer forintért. A rezsi benne van a díjban, viszont két havi kauciót kell előre kifizetni. Az egyik havi arra kell, hogy az albérlő távozása után kifessék az ingatlant.

A VII. kerületben 120 ezer forint plusz rezsi egy kétszobás lakás. Ez is régi házban található, bútorai ócskák, kopottak, és szintén kéthavi kauciót kérnek. A XI. kerületben viszont találtunk a zöld­övezetben, egy új, modern lakást. Ennek bérleti díja 135 ezer forint plusz rezsi havonta. Egy baja van, hogy nincs benne bútor, bár azt írják, a bútorozás megoldható.

Itt sem olcsó

Azok sincsenek sokkal jobb helyzetben, akik a Debreceni Egyetemre készülnek. Itt egy kétszobás, alig bútorzott lakás 70 ezer forint plusz rezsi, kéthavi kaucióval. Egy modern, szépen bebútorozott belvárosi lakás havi 85 ezer forint plusz rezsi, szintén kéthavi kaucióval, egy 18 négyzetméteres minigarzont pedig 55 ezer forint plusz rezsiért bérelhetnek a diákok. Azonban ez sem tökéletes, mivel nincs benne bútor.

– Hegyi Erika –


Ennyi

A Jófogás.hu adatai szerint Budapest után Zala, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Baranya és Fejér megyében a legdrágábbak az albérleti árak. Itt 2200 és 1500 forint között mozognak a négyzetméterárak, ezzel szemben Nógrádban mindössze 600 forintos négyzetméteráron lehet lakáshoz jutni. Az albérletek iránti megnövekedett kereslet egy újfajta kínálatot hívott életre, ez pedig a külföldön egyébként már kiválóan működő szobabérlet. Érdemes a „lakótársat keresünk” hirdetéseket böngészni!

Az avasi panel is drágább

De mi a helyzet Miskolcon? Itt mennyiért találnak albérletet a más településről érkező egyetemisták? Kálló Oszkártól, a Maximál Ingatlan Iroda ingatlan-értékesítőjétől megtudtuk, a borsodi megyeszékhelyen is növekedtek valamelyest az elmúlt években az albérleti díjak, de közel sem olyan mértékben, mint a fővárosban, Debrecenben vagy Győrben. Az egyetemisták főleg az olcsó, avasi pa­nellakásokat keresik, jelenleg 30–35 ezer forintért lehet bérelni egy kétszobás, erkélyes, 55 négyzetméteres ingatlant. Korábban 20–25 ezerért adták ki ezeket. Kálló Oszkár hozzátette: igazából nem a diákok húzzák felfelé az albérleti árakat. Miskolcon egyébként is bőven van kollégiumi férőhely. Sok dolgozó, fiatal pár vagy egyedülálló kutat albérlet után a városban, a kínálat azonban szűkös.