Egyetemi e-mail cím minden hallgatónak

Egyetemi e-mail cím minden hallgatónak
Egyetemi e-mail cím minden hallgatónak - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – E-mail, online tárhely és Office is van abban a digitális oktatási alapcsomagban, amely immár a Debreceni Egyetem valamennyi hallgatója számára elérhető.

– Korábban sok hallgató panaszkodott, hogy nem kapta meg a Neptun üzeneteit, így könnyen előfordulhatott, hogy valaki lemaradt egy vizsgaidőpont-változásról, vagy más fontos információról nem értesült időben – meséli Tóth Attila, a Debreceni Egyetem Informatikai Szolgáltató Központjának vezetője.

Szeptembertől ez már nem lehet kifogás, ugyanis az egyetem valamennyi – mintegy 30 ezer – hallgatójának lesz unideb.hu-ra végződő e-mail címe. A Microsoft másfél éve kötött stratégiai megállapodást a kormányzattal, amelynek keretében az oktatási intézményeknek ingyen biztosítják más szolgáltatások mellett a Digitális Oktatási Alapcsomagot (DOA), mely az Office365 szolgáltatásaira épül. A hallgatói levelező rendszer a Microsoft Office365 Academic A2 szolgáltatásának része, melynek keretében minden hallgató ingyen hozzájut a Microsoft Office365 oktatási csomagjához.

– A kommunikációs zavarok mellett azért is fontos az egységes e-mail, mert vannak olyan hallgatói kedvezmények, amelyek csak egyetemi címmel érhetők el, illetve önmagában már az sem szerencsés, hogy egy ekkora intézményben nem egységes a levelezés – sorolta Tóth Attila.

A rendszer korábbi megvalósításának a legnagyobb akadálya az volt, hogy nem állt rendelkezésre elég tárterület ennyi elfogadható méretű postafiók létrehozásához, illetve egy ekkora levelezésnél a spamszűrés és vírusvédelem is jelentős erőforrásokat igényelt volna.

Az informatikai céggel kötött megállapodásnak köszönhetően a debreceni hallgatók nemcsak egy egyszerű e-mail címet kapnak. Az Office365 digitális oktatási alapcsomagja 50 gigabájtos ingyenes e-mail, csevegő, csoportos video- és hangalapú beszélgetési, valamint online dokumentumkezelési szolgáltatásokat is tartalmaz, illetve valamennyi hallgató telepítheti saját otthoni gépére az Office programcsomagot. A mobileszközökről is elérhető rendszer segítségével a hallgatók megoszthatják naptárukat, órarendjüket, csoportosan is dolgozhatnak egy-egy dokumentumon, illetve videokonferenciát is tarthatnak.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Az adatbiztonság kapcsán Tóth Attila kiemelte, hogy a hallgatók adatait a Debreceni Egyetem szervere kezeli, ők hitelesítik a hallgatót, és a már azonosított felhasználót küldik tovább, így meggátolva, hogy külső személyek hozzáférjenek az érzékeny információkhoz. Az e-mail címeket a hálózati azonosítók alapján hozzák létre, így például az xyz felhasználó címe az xyz@mailbox.unideb.hu lesz.

Az Office365 rendszerhez az egyetem valamennyi aktív hallgatója kap hozzáférést, a szeptemberben érkező új hallgatókat pedig már a felvételi értesítőben tájékoztatják egyetemi e-email címükről. Természetesen a szolgáltatás bővíthető a mindenkori hallgatói létszámnak megfelelően, így például egy másik felsőoktatási intézmény integrációjakor kiterjeszthető lesz a szolgáltatás a megnövekedett létszámnak megfelelően.

Az egységes e-mail cím bevezetése csak az egyik első lépés a Debreceni Egyetem informatikai rendszerének integrációjában. Tóth Attila elárulta, hogy a tervek között szerepel a wifi-hálózat, az elektronikus tananyagok, valamint a webes megjelenés egységesítése is.

– Debreceni Egyetem –