Egyetemen tanul a 13 éves rocker

Akt.:
Balogh Soma
Balogh Soma
Debrecen – „Fut a szekér” Balogh Somával, a debreceni Lilla Téri Kéttannyelvű Általános Iskola hetedikesével. Tavaly például elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjat, valamint a MOL Tehetségtámogató Program 2017 Művészet-tudomány kategória ösztöndíját is.

Vallja, hogy az elnyert tehetség-ösztöndíj segítségével tovább tudja fejleszteni a tudását. A támogatás segít elérni a céljait, és büszke arra, hogy az NFTÖ nyerteseinek közösségébe tartozhat. De a nagyszerű események sorát gyarapítja az is, hogy Soma bekerült a Rockin 1000-be, és nyáron a világ legnagyobb rockbandájában zenélhet. Sőt, 13 évesen, külsősként felvették a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Képzési Központjának – szabadon választható – kurzusára, ahol február 12-én már el is kezdődött a szemeszter. Az országosan egyedülálló képzésen a Kőbányai Zenestúdió tanárai fejlesztik tovább a zenei tapasztalattal rendelkező jelentkezők tudását.

baloghsoma_steveharris
Steve Harris-szel, az Iron Maiden alapító tagjával

Balogh Soma (akinek anno az édesapja is püfölte a bőröket egy bandában) 2009-ben, 4 évesen kezdett dobolni Hajdúböszörményben, Sándor Lászlónál. Aztán 2012-ben felvették a debreceni Rocksuliba, 2013 óta pedig résztvevője az országos DobMánia Tábornak. Két évvel később magántanulója lett Molnár Kristófnak, a Mocsok 1 Kölykök dobosának. Több hazai és nemzetközi kurzuson, kiváló előadóktól, zenészektől tanulhatott, mint például Mike Mangini, Nicko Mcbrain, Brian Tichy, Guli Briem, Borlai Gergő és Bágyi Balázs.

2016-ban jelentkezett a TV2 Kismenők című tehetséggondozó műsorába, amelyben második lett. Ugyanabban az évben zenélt a Nagy Duett show-ban, és fellépett a Hooligans együttessel is. Juhos Zsófival, a TV2 Ének Iskolájának győztesével 2016 nyarán alakították meg a Singin&Drums formációt, amellyel legutóbb a Budapest Music Expón léptek fel. A fiatal dobvirtuóz mindezeken túl szerepelt a „Házhoz megy a Zenede” programban, majd Havasi Balázs meghívására 36 ezer néző előtt játszhatott a Budapest Arénában. Balogh Soma tagja a TV2 Talent programjának is.

VA