Egyesült Államok: félmillió motoros gurul Washingtonban a háborúk áldozatainak emlékére

Washington – Az Egyesült Államokban hétfőn van az Emlékezet Napja (Memorial Day), amely nemzeti ünnep, s ezen a napon emlékeznek valamennyi amerikai katonára, aki háborúban vesztette életét. Az emléknap ünnepségei és rendezvényei már vasárnap megkezdődtek: a többi között azzal, hogy a híres Guruló Mennydörgés nevű motoros szervezet tagjai motorjaikon végig gördültek a szövetségi főváros útjain a Pentagontól a vietnami háború emlékművéig.

A motorosok az ország valamennyi szövetségi államából érkeztek, és szinte ellepték a fővárost és környékét. A rendőrségi adatok szerint félmilliónyian érkeztek Washington DC-be.

A motorosok felvonulásának hagyománya 1988-ban kezdődött, s a résztvevők mindig az Emlékezet Napja előtti vasárnapon tartják, a szövetségi fővárosban. Így emlékeznek a háborúkban meghalt, eltűnt és fogságba esett katonákra.

1988-ban a motoros szervezetnek mintegy háromezer tagja volt, mára már több mint egymilliónyian csatlakoztak hozzájuk. Az évek során nonprofit szervezetet is létrehoztak, amely a háborús áldozatok és veteránok családjait segíti, s a motoros szervezet gyakran hallatja hangját politikai kérdésekben is. 2015 decemberében például nyílt levelet tettek közzé, amelyben azt kérdezték Obama elnöktől: mivel az Egyesült Államok egyre mélyebben bonyolódik iszlám államokban zajló háborúkba, vajon az amerikai kormányzat miért nem kér kártérítést ezektől az államoktól.

– MTI –