Egyesek szerint vége az olajár zuhanásának

Egyesek szerint vége az olajár zuhanásának
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A kőolaj világpiaci árának ilyen mértékű „beszakadására” nem sokan számítottak.

A Fidelity International szakembereinek mindenesetre van néhány okuk óvatosan bízni abban, hogy már közel az árak bizonyos mértékű konszolidálódása is.

Helyrebillenti

A kőolajipari beruházások mértéke világszerte drasztikusan csökken: a kitermelők visszafogják az új projekteket, és az USA palaolaj-kitermelése 2016-ra 0,5 millió hordó/nap mennyiséggel csökkenni fog, ami segít némileg helyrebillenteni a termelés és a kereslet között világviszonylatban kialakult egyensúlytalanságot. Ha az USA jegybankja rákényszerül a lassú ütemű normalizálásra, az lelassíthatja, sőt meg is fordíthatja a dollár árfolyamának emelkedését, mely az alacsony olajár egyik fő oka volt. A jelenlegi alacsony árak mellett alig van igény az olajárhoz kapcsolódó fedezeti ügyletekre, és az utóbbi időben a spekulatív célú eladási ügyletek iránti érdeklődés is megcsappanni látszik. Paul Gooden, a Fidelity USA energiaiparának elemzője szerint az alacsony árfolyam ellenszere az alacsony árfolyam, és a kitermelők beruházásai máris drámai visszaesést mutatnak.

HBN

Címkék: , ,


0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter
További hírek a Gazdaság kategóriából


hirdetés