Egyesek milliárdokat kerestek

Akt.:
Surányi György
Surányi György - © Fotó: orientpress.hu
Debrecen – Surányi György a Napló TOP 100 Klubban a „fekete csütörtökről” és hozadékáról beszél.


A Crédit Agricole devizarészlegének vezetője szerint egyesek előre tudtak a svájci jegybank bejelentéséről és rengeteget kerestek a „fekete csütörtökön”. Egy sor brókercégeket viszont padlóra küldött a svájci frank robbbanásszerű erősödése.

A frank kilőtt

Miután a svájci jegybankárok bejelentették, hogy nem tartják tovább az euró/frank árfolyamküszöböt és hagyják erősödni a frankot, a svájci pénz árfolyama kilőtt és 30 százalékot erősödött az euróval szemben. A hír valósággal sokkolta a deviza- és részvénypiacokat, és míg több kereskedőcég csődbe ment az árfolyamváltozás miatt, mások gyanúsan jó pozícióból indultak és feltűnően sok pénzt kerestek a bejelentésen.

Mit hoz a jövő?

Magyarországi elemzők között nincs vita abban, hogy a svájci nemzeti bank árfolyamküszöböt eltörlő intézkedése alapjaiban új helyzetet teremtett a hazai és a nemzetközi pénzpiacokon. Chikán Attila, Mellár Tamás és mások is arról beszéltek a Naplónak, hogy a 260-270 forint körüli frankárfolyamot örökre el lehet felejteni. De, vajon mire kell felkészülniük a magyar vállalatvezetőknek annak tükrében, hogy tartósan gyenge forintárfolyam valószínűsíthető? A Napló TOP 100 Klubban erről tart előadást Surányi György volt jegybankelnök cégvezetőknek pénteken a debreceni Hotel Divinusban.

HBN-PA