Egyes papok nem tekintik a cölibátus megszegésének a pedofíliát

A pedofíl papok egy része úgy gondolja, hogy a gyerekek molesztálása nem jelenti azt, hogy megszegné cölibátusi fogadalmát – nyilatkozta egy csütörtökön megjelent ausztrál magazinnak egy nyugalmazott katolikus püspök.

Az egyházi erőszak áldozataival éveken keresztül foglalkozó Geoffrey Robinson szerint fontos tényező az ilyen ügyekben az, hogy a cölibátus a házassághoz kötődik. Vagyis a pedofíl papok úgy gondolkodnak, hogy ha nem felnőtt nővel kerülnek szexuális kapcsolatba, akkor nem szegik meg esküjüket.

A 72 éves Robinson, maga is szexuális erőszak áldozata volt gyermekkorában, bár nem egy pap molesztálta. A nyugalmazott püspök korábban sokat kritizálta a pedofíl esetek eltussolása miatt a katolikus egyházat. 2007-ben könyvet is megjelentetett a témában, amelyben kritizálta a cölibátus intézményét. Múlt héten Tarcisio Bertone bíboros, a Vatikán második számú vezetője azt mondta, hogy a cölibátus “pozitív hagyomány” de nem olyan, amelyhez adott esetben “ne lehetne hozzányúlni”. A bíboros azonban nem lát összefüggést ezen hagyomány és a papok által elkövetett szexuális bűncselekményekhez.

– Független Hírügynökség –