2015 a pénzügyi egyensúly éve lesz

Akt.:
2015 a pénzügyi egyensúly éve lesz
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Stabilitásra törekszik a debreceni önkormányzat a most kezdődő új pénzügyi évben.

– Olyan költségvetést sikerült összeállítani, amely minden tekintetben jól szolgálja a város érdekeit. Biztosítja az intézmény és szociális rendszer működéséhez, valamint a fejlődéshez szükséges feltételeket – jelentette ki az új, 2015-ös költségvetés vitája során a közgyűlésben dr. Papp László polgármester. Az önkormányzati vezető elmondta: a mérlegfőösszeg 52,5 milliárd forint.

Lesz pénz fejlesztésekre

Miután az állam átvette a város korábbi adósságait, újabb hiteleket nem vesznek fel. Helyi adókból 13,7 milliárd forint bevételre számítanak, ami öt százalékkal több mint egy évvel korábban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján csökkentették az ingatlan értékesítésből származó bevételeket, 4 milliárd helyett ezúttal 3,8 milliárd forinttal kalkulálnak, ami a polgármester szerint az élénkülő ingatlanpiacnak köszönhetően teljesíthető.

Dr. Papp László hangsúlyozta, hogy beruházásokra 6,5 milliárd forint jut, amelyhez a településfejlesztési program 2002-ig rendelkezésre álló 43,5 milliárd forintos keretéből is lehet használni. Az önkormányzat legnagyobb beruházása ebben az évben a nyugati kiskörút második szakaszának megépítése lesz. Emellett több intézményt is felújítanak, a kertségekben utakat építenek, többfelé korszerűsítik a közvilágítást és megkezdik a nagycserei, illetve a halápi új ivóvízrendszer tervezését.

Szociális célokra 1,8 milliárd forintot költenek.

A holdingnál bújtatva?

A költségvetési vitában Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció politikusa azt kérdezte, hogy mekkora az adóssága jelenleg a városi cégeket tömörítő vagyonkezelő holdingnak? A vállalatcsoport képviseletében Lőrincz Levente gazdasági igazgató elmondta, hogy 13,7 milliárd forintos hitelkeretből gazdálkodnak. Ebből 34 és fél millió euró alapú, ami jelenlegi árfolyamon 10 és fél milliárd forint. A másik hitelszámlán egymilliárd forint körüli összeg van.

Mi legyen a DKV-val?

A Jobbik frakcióvezetője, Kőszeghy Csanád Ábel kérdésére kiderült, hogy a DKV a tavalyi esztendőt kétmilliárd forintos veszteséggel zárta, melyet a múlt év végén az állam biztosított, pótolt ki az önkormányzatnak. Ezzel kapcsolatban a polgármester arról beszélt, hogy a nagyvárosi helyi tömegközlekedést biztosító cégek időről-időre újra keletkező veszteségének problémájára a Megyei Jogú Városok Szövetségével és a kormánnyal közösen próbálnak megoldást találni. Az egyik, jelenleg kisebb esélyű lehetőség ezen vállalatok államosítása. A másik, hogy az ország kasszájából minden évben előre biztosítják a működéshez szükséges hiányzó összeget.

Korcsog György, a Demokratikus Koalíció képviselője úgy vélte, hogy a rezsicsökkentés miatt lassú leépülés tapasztalható a városi vízműnél és a hőszolgáltatónál. Ezt dr. Papp László cáfolta, úgy vélte, hogy főleg pályázati pénzekből ezután is lehet fejleszteni.

A költségvetési vita végén a Fidesz-frakció javaslatára a képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat ebben az évben 25 millió forinttal támogassa a mezőőri szolgálat létrehozását és idei működését.

A város 2015-ös büdzséjét végül 26 igen, 2 nem és 3 tartózkodással elfogadták.

Terjeszkedne az Ady gimi

A közgyűlésen arról is döntöttek, hogy mostantól nemcsak a Dósa Nádor téri egykori ÁNTSZ-székház régóta üresen álló épületét kérik az államtól ingyenes átadásra, hanem a szomszédos 3. és 2. számú ingatlanokat is átvennék térítésmentesen. Dr. Papp László polgármester ezt egyrészt a tér későbbi átépítésének tervével, másrészt azzal magyarázta, hogy a későbbiek folyamán a tömbbelsőben bővítenék a helyhiánnyal küzdő Ady Gimnáziumot, amelyhez ezekre az ingatlanokra is szükség lehet. A kormány várhatóan még az első negyedévben dönt a tulajdonba adási kérelmekről.

HBN-Orosz Csaba


Élőben közvetítettünk a debreceni közgyűlésről
Debrecen – Rendes ülését tartotta 9 órától Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése, a képviselők 15+1 napirendi pontot tárgyaltak. Munkatársunk a helyszínen tartózkodik, kövesse élő tudósításunkat!