Egyéni képviselõként indítják Budaházy Györgyöt

Egyéni képviselõként indítják Budaházy Györgyöt
Egyéni képviselőként indítaná családja az előzetesben lévő Budaházy Györgyöt. Ha sikerült összegyűjtenie 750 kopogtatócédulát, bekerül a jelöltek közé és mentelmi jogot kap – mondta el Novák Előd, a Jobbik alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

Budaházy György tavaly június óta van előzetes letartóztatásban – a Jobbik felháborítónak tartja, hogy több mint nyolc hónapja nincs előrelépés az ügyben. Budaházyt családja szerint konkrét bizonyítékok nélkül tartják fogva, ezért szeretnék, ha mielőbb kikerülne az előzetesből.

Elhatározták, mentelmi jogot szereznek a fogva tartottnak. Ennek érdekében a XI. kerület 17-es számú választókerületében (Gazdagrét, Őrmező, Sasad, Kelenvölgy), független képviselőjelöltként elindítják a választásokon, ahol a Jobbik színeiben Novák Előd indul. Budaházy kampányát a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezi, szóvivője Toroczkai László lesz.

Amennyiben sikerül 750 kopogtatócédulát összegyűjteni, Budaházy elvileg mentelmi jogot kaphat. A mentelmi jog felfüggesztéséről egyébként az Országos Választási Bizottság (OVB) dönt. Erre vonatkozóan nincsenek konkrét szabályok, a testület egyszerű többséggel határoz.

Mint ismert, Budaházy György 2009. június 19-e óta van előzetes letartóztatásban.

A férfit a Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekménnyel, robbanóanyag és robbantószer készítésével, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel is gyanúsítja.