Helyi közélet

2016.09.16. 13:58

Minden(?) átlátszó

<em>Szintet lépett a népszavazási kampány, vezető politikusok járják az országot, amibe a fideszes hardlinerek mellett állítólag még maga Orbán Viktor is beszáll. Debrecenben a rezsibiztos Németh Szilárd (amúgy alelnök) tartott fórumot, de, hogy milyen éles a helyzet, mutatja, hogy egy helyi nyugdíjas csoport is tájékoztatót hívott össze a témában.</em> Szabó Zsolt László írása.

Szintet lépett a népszavazási kampány, vezető politikusok járják az országot, amibe a fideszes hardlinerek mellett állítólag még maga Orbán Viktor is beszáll. Debrecenben a rezsibiztos Németh Szilárd (amúgy alelnök) tartott fórumot, de, hogy milyen éles a helyzet, mutatja, hogy egy helyi nyugdíjas csoport is tájékoztatót hívott össze a témában. Szabó Zsolt László írása.

Csütörtökön eldőlt, hogy a debreceni önkormányzat 5 millió forinttal száll be a kampányba. A valós okokat legfeljebb sejthetjük, de figyelembe véve, hogy a kutatások a népszavazások alkalmával eddig rendre felülmérték a szavazási kedvet, s most 52 százalékos hajlandóságot vetítenek előre (a szavazópolgárok több, mint felének kell az érvényességhez részt vennie), könnyen lehet, erősíteni kell, ezért szükséges társulni a kormány kampányához. Ennél azonban érdekesebb, hogy mivel migránst régóta nem látni, szerte az országban helyiesítik az ügyet: nálunk a menekülttábor újranyitási lehetőségének lebegtetésével teszik (ál)élővé az emlékeket, a „kell-e félteni a gyermeket a Campuszon?”-kérdés pedig az emberi ösztönöket és félelmeket manipulálja. Ne legyen kétsége senkinek, a hús nem helyben sült. Demagóg húzás a Demokratikus Koalíció részéről a rosszul feltett népszavazási kérdéssel és kampánnyal szembeállítani az Idősek Házában uralkodó körülményeket is. Az pedig csak rontja a lépés megítélését, hogy ez alighanem helyben főtt, politikai hasznot pedig az átlátszó volta miatt nemigen hajt. Igaz, ha lehet, a kormányénál még olcsóbb, elvégre sem 5 millióba, pláne 3,9 milliárdba nem került.


Maratoni parttalan vita, majd négy módosító javaslat után végül az eredeti elképzelést megszavazva döntött a közgyűlés arról az 5 millió forintról, amelyet az október 2-i népszavazás kampányára fordít az önkormányzat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában