Egyelőre nem lep el minket a víz

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN archív
Debrecen – Errefelé egyelőre viszonylag kis területeken kell komolyabb belvízhelyzettel számolni.

A belvízzel érintett területek szempontjából kedvezőtlenül bő csapadékkal, de igen enyhe idővel vette kezdetét utolsó téli hónapunk Kelet-Magyarországon.

Telítődő talajok

„Tavaszi szél vizet áraszt…” – hangzik a népdal, s bizony nem minden tudományos alap nélküli ez a megállapítás. Noha tavaszról meteorológiai értelemben sem beszélhetünk egyelőre, a tartós nyugatias áramlás szállította óceáni eredetű, enyhe, nedves légtömegek számottevő csapadéka, valamint a hóolvadás átmenetileg jelentős víztömeggel terhelte a belvízelöntéssel sújtott területeket. A néhány centiméteres maximális mélységű talajfagy gyakorlatilag a régió teljes területén megszűnt február első hetének közepére, így a leszivárgást ez nem akadályozta, a lehullott, területi átlagban 8-15 milliméternyi csapadék csak lassan juthat a már eleve telítetthez közeli állapotú talajok mélyebb rétegeibe. Különösen a rossz vízgazdálkodású, illetve magas talajvizű területeken alakultak ki nagyobb kiterjedésű belvízfoltok, melyek megszűnése száraz időjárás esetén is hetekig elhúzódhat az év ezen szakában.

Nem rendkívüli

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye túlnyomó részéről elmondható, hogy a talaj gyakorlatilag az egy méteres szelvény teljes mélységéig a szabadföldi vízkapacitásnak megfelelő mértékben telített nedvességgel. Az ország egyéb területeivel szemben errefelé egyelőre viszonylag kis területeken kell komolyabb belvízhelyzettel számolni, köszönhetően talán a tavalyi esztendő súlyos aszályának is, mely épp ezeken a tájakon idézte elő a talaj nedvesség-készletének legnagyobb mértékű kimerülését. A bőséges csapadéknak tehát volt helye a mélyen kiszáradt talajokon, s összességében kedvező, fokozatos volt a feltöltődés üteme is. Az utóbbi hetek kiadós csapadéka okozta belvíz, illetve túlzottan nedves talajállapot nem számít rendkívüli jelenségnek ebben az évszakban, ám az előrejelzések szerinti további jelentős csapadék már számottevő kockázatot rejt. Az időszak középhőmérséklete elérte a 4-6 °C-ot, mely 5-6 fokkal magasabb az évszakos átlagnál. A potenciális párolgás mértéke a megszokotthoz képest enyhe időben is csupán napi 1-2 millimétert tehet ki a szélviszonyoktól függően, így egyelőre ez is csak lassan képes csökkenteni a belvízfoltok kiterjedését. Az elmúlt időszakban 2-4 napon is elérte a legmagasabb hőmérséklet a 10°C-ot, s a napfényes órák száma is megfelelt az ilyenkor várható 15-20 órás heti összegnek, mindez alig javított a nedves talajállapoton.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés