Egyelőre még lehet új gyógyszertárat alapítani – RTL Híradó

Továbbra is kiadja a patikaalapítási engedélyeket a tisztiorvosi szolgálat, nem született meg ugyanis az a jogszabály, amely alapján ezt fel lehetne függeszteni.

Az egészségügyért felelős államtitkár pénteken jelentette be, hogy nem engedi még több patika alapítását a jelenlegi feltételek mellett. A patikaliberalizációnak a szakemberek szerint előnye és hátránya is van – számolt be az RTL Híradó.

Egyre több a non-stop patika. Három és fél év alatt több mint 500 olyan gyógyszertár alakult az országban, amely hosszabb nyitvatartást, vagy például gyógyszerházhozszállítást kínál. A Gazdasági Versenyhivatal szerint a számbeli bővülés miatt a gyógyszertárak kvázi versengenek egymással, ami a szolgáltatás színvonalának is jót tesz. Az engedélyezésért felelős tisztiorvosi szolgálat adatai szerint most csaknem 400-zal több patika van az országban, mint 2007 előtt. A szakemberek szerint nem ott nyíltak, ahol szükség lett volna rájuk. Az új patikák többsége ugyanis a nagyvárosokban létesült.

Komoly hátrány

Kaló Zoltán, egészségügyi közgazdász szerint a patikaliberalizációnak nagyon komoly hátránya az, hogy a kiskereskedelmi hálózat versenyképessége jelentősen romlott. Egy csökkenő gyógyszerpiacon egyre több versenyző van jelen, és emiatt az egyes gyógyszertárak piaci helyzete jelentősen romlott – mondta a szakember. A közgazdász szerint ha még több patika lenne, a legkisebb válalkozások csődbe mehetnének. Jelenleg 100 alapítási kérelem vár elbírálásra, de az engedélyezés addig nem áll le, amíg arról nincs jogszabály.

A szabad patikaalapítás felfüggesztésgesztéséről szóló törvénymódosítást még a nyári szünet előtt, vagyis egy hónapon belül szeretnék benyújtani a parlamentnek. Arról pedig, hogy a jövőben ki és milyen feltételekkel nyithat gyógyszertárat, az ősszel készítenek új jogszabályt.