Helyi közélet

2019.03.30. 08:45

Debrecen a magasból: látványos képeslapokon elevenedik meg a cívisváros történelme

Debrecen – A „halálkanyar” és a kétszer is leégett Kossuth-sarki torony mellett a retró fotókon a régi Újkert is visszaköszön.

Debrecen – A „halálkanyar” és a kétszer is leégett Kossuth-sarki torony mellett a retró fotókon a régi Újkert is visszaköszön.

Milyen volt a cívisváros újkerti része a tízemeletes panelházak előtti időkben? – erre is választ kaphatunk a 30–50 évvel ezelőtti képeslapokat nézegetve.

A környék természetesen egy olyan övezet volt, ahol szinte ki se látszottak a családi házak a fák alól. Ugyanakkor az 1964 előtti üdvözlőkártyákon arra is rácsodálkozhatunk, hogy még nem csak szobrok nem díszítették az Egyetem téri medencét, de a sugárút (akkori nevén Tanácsköztársaság útja) végén a konzervatórium se tört az égbe.

Strand és szökőkút

Más képeslapokon a – 2019-ben 50 éves – kémiai tömböt is hiába keressük, és persze az is feltűnő a nagyszerű panorámafotókon, hogy a szökőkút vízsugarai az esti színes reflektorokat is rejtő sziklakoszorúkból törtek a magasba.

A tudományok palotáján akkoriban még Kádár-címer kapott helyet. A szocialistának nevezett időszakban is szemfüles fotóművészek egyébként a víztoronyból is kattintgattak, és többek között a strand 1950-es évekbeli látványát is megörökítették a magasból. Ha ma ugyanonnan lepillantanának, akkor történetesen az új fürdőkomplexum építése játszódna az objektívük előtt.

Okkerszínű Kistemplom

A belvárosban készített képeslapokon szintén több korszak és változás figyelhető meg. Az 1970-es évek elejéig például még látszódott a Nagytemplom mögött a Füredi úti (Hámán Kató úti) István-malom épületének maradéka és kéménye, aztán azonban ott is egyre nagyobb teret töltöttek ki a panelek a látképekben.

Az 1960-es évek közepéig négy fasor húzódott a Vörös Hadsereg útja nevű főutcán, és például a Kossuth-sarki takarékpalotán míves kupola tündökölt. Ez az épületelem 1963-ban másodjára égett le, s akkor már nem restaurálták. Jóllehet, azóta is sokan szorgalmazzák az újbóli megalkotását.

A képeslapokon szívbemarkolóan jól érzékelhető a változás, amelyet a főutcai fasor kivágása okozott. A fotósok ezt is többször és más-más helyzetben is megörökítették, és a képeken az is felfedezhető, hogy a Kistemplom nemcsak okker színű volt, hanem igen lehangoló állapotú is.

Dülöngélés a 31-es buszokkal

A panorámafelvételeken elmerenghet a ma embere a frissen kialakított Petőfi tér korabeli zöldjén és az új lakóházak tarka színein, akárcsak a híres – és azóta eltűnt – repülőszobor emlékén. A Nagytemplom előtt pedig az ezredfordulós átépítésig az a bizonyos „halálkanyar” húzódott, ahol a csuklós 31-es buszok és társaik olykor igencsak veszélyesen vették az irányt. Ezek a járatok már 5 éve, a 2-es villamosok beindítása óta nem közlekednek, és a híres kanyar is csaknem 20 éve nincs már.

Mindezek mellett természetesen bárki millió más élményt is felidézhet a mostani galériánkat lapozgatva. Javasoljuk tehát, hogy ne habozzanak, és szálljanak velünk a „magasba” a képeslapok segítségével a 30–50 évvel ezelőtti cívisvárosban!

- Vass Attila -


[related-post post_id="4039390"]

[related-post post_id="4159013"]

[related-post post_id="4144046"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában