Egyedileg biztosítanák Antal gyűjteményét

Antal Péter
Antal Péter - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Újabb kölcsönzésről szóló szerződést akar kötni az önkormányzat az Antal–Lusztig-gyűjtemény tulajdonosával, dr. Antal Péterrel. Tennék ezt annak ellenére, hogy 2014 tavaszán két festmény, Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című olajfestménye, valamint Nemes Lampérth József Táj című tusrajza eltűnt a MODEM-ből. A rendőrségi nyomozás nem járt sikerrel, sem a képek, sem az elkövetők nem kerültek elő. Dr. Antal Péter 134 millió forint kártérítést kapott a várostól.

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény 392 darabjára vonatkozó, most érvényben lévő kölcsönszerződést még 2006-ban, a MODEM nyitásakor írták alá. A megállapodás idén szeptemberben jár le. A teljes gyűjtemény csaknem 3500 darabból áll. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint az új szerződésre azért van szükség, hogy a gyűjtemény jóval szélesebb repertoárjával találkozhasson a közönség.

Az önkormányzat és a dr. Antal Péter között kötendő új szerződés értelmében egy változó összetételű, állandó kiállítás jönne létre a MODEM-ben. Ennek keretében az Antal–Lusztig gyűjteményből évente legfeljebb két alkalommal, alkalmanként mintegy 150-200 műalkotás bemutatásával frissülhetne a tárlat anyaga. Amennyiben a közgyűlés jóváhagyja az erre vonatkozó előterjesztést és megkötik az új szerződést, az három évre vonatkozna, 2019 novemberében járna le. A műalkotások kölcsönzési díja havonta 1 millió 150 ezer forint lenne. A kölcsönvevő önkormányzat a Déri Múzeumon keresztül kötelezettséget vállalna arra, hogy a gyűjtemény 2 ezer 400 darabját magyar és angol nyelvű katalógusba rendezi, valamint a kiállított műalkotásokra egyedi vagyonbiztosítást köt.

Ezen túlmenően dr. Antal Péternek a szerződés időtartamának idejére a MODEM Hunyadi utcai épületében ingyenesen adnának egy 60 négyzetméteres helyiséget, melyet ő kutatószobaként használhatna.

Az Antal–Lusztig gyűjtemény csaknem négyszáz darabja jelenleg is látható a Modemben. Az Újratervezés című tárlat április 17-ig látogatható.

HBN–OCs
hirdetés