Egy zenész a Békás-tó mellől

Egy zenész a Békás-tó mellől
Dunkel Norberttel a jövő hét vasárnapi koncertje kapcsán beszélgettünk!

Művész Úr, az Ön neve nem tűnik magyarosnak…

-Őseim közt található Johann Nepomuk Dunkel, kocsmai hegedűs, és fia, Dunkel Norbert, aki Liszt Ferencet segítette úgy, hogy koncerttermeket bérelt számára, pl a pesti Vigadót és ükapán Dunkel Norbert fiatal korában Lisztnek zongoraművész tanítványa volt. Ez származásom érdekessége.

Tavaly, Londoni és Pozsonyi szereplései után a Nagytemplomban is adott nagy sikerű koncertet (4 ráadás), most mit fog játszani?

Programjaimat javarészt érzelmi alapon választom; imádom a középkor zenéjét, a gregoriánt is, az európai gregorián (Gergely pápához köthető) egyházi ének hatféle dialektusban lejegyzett, és előadott. Ráadásul külön magyar dialektus is ismert volt. Ezekre a szigorúan egyszólamú dallamokra alkottam polifón (sokszólamú) feldolgozásokat.

Machalult  nagyon alacsony, paraszti származású költő és zeneszerző volt, rendkívül érdekes ritmikai és disszonancia kezelése van, saját verseit is megzenésítette, az ars nova, az új művészet képviselője volt. A ránk maradt glóriában egy világi dallamot ölel át templomi stílusú kísérettel.

Händel mű is helyet kap a műsorban, aminek zeneiskolákban is játszott aria témájára magam is 6 variációt írtam –de különböző zenetörténeti stílusokban, pl. lesz „Bartókos”, „Mozartos”, „Bachos” modorban írt is.

Londonban a Royal College of Organist igazgató művésze, Simon Williams azt mondta, ön a londoni orgonistákat  felülmúló kreativitással bír (SIC!) előadó. Minek köszönheti ezt az elismerő kritikát?

Egy előadáson, az általa adott Handel témára rögtönöztem 9 különálló stílusban, mégpedig a Szent György templom eredeti, bár felújítandó Händel orgonáján. Imádom a barokk és gótikus zenét, aminek szerves része a díszítés is, a rögtönzés is, a zenemű mintegy az előadó általi újra-alkotása.

Ismét hallhatunk Dunkel műveket?

Igen, a két kedvencem, a Mi Atyánk –angolul, az első ún. monodikus stílusban (Monteverdi kora) íródott, a harmóniák szavanként értelmezik a jézusi imát, a második darab szövege is a mi atyánk, -de már Handel stílusában íródott. Az egyébként aneszteziológus Dr Nagy Dániel Tamás énekel, akinek a sport és a zene jelenti a minőségi szabadidős elfoglaltságot.

Hallhatunk gitárművet is, mit lehet erről tudni?

Csorba Gergő kiváló muzsikus, képes művészi rögtönzésre, írt más kisebb darabokat, gitárművészi diplomáját Bécsben szerezte, és képzi magát a Debreceni Konzervatórium Egyházzenei szakán. Nos, neki írtam 2 fantáziát, igazából lantra, mait nagyon szeretek, de hát gitáron is jól hangzik a mű.

A tavalyi, Nagytemplomban tartott koncertjén óriási sikert aratott rögtönzéseivel. Négy ráadást is követelt a hálás közönség.

Fontosnak tartom a rögtönzést, elfeledett műfaj. Szokás ezt az orgonistákhoz kötni, pedig itt nem csak a zenélésről, hanem az általában vett kreativitás eszköze. Sajnos az iskoláink nem képesek a kreativitás fejlesztésére.

Most nem lesz igazi rögtönzés hacsak nem ráadásként. Az énekszólamot számozott basszuskén írtam, a hangjegy fölötti számok jelentik a harmóniákat, én ezt nem tudom és nem is akarom kétszer egyformán játszani, még akkor is melodikusnak, díszítettnek és rögtönözve játszom, -még hacsak egy énekest kísérő szólamról van szó. Nem szeretem a sablont, az igénytelent.

Mikor hallhatjuk önt ismét?

Sopronban egy filozófia konferencián fogok előadni is és orgonálni az evangélikus templomban, május 29 -én, a Montrali orgonakönyvből (francia barokk zene), Mozartot és saját művet is fogok játszani.

Dunkel Norbert debreceni koncertjéra jövő hét vasárnap (05.09.) 7-től a Szent Anna templomban kerül sor.

JM

 

Címkék: , , ,