Egy verseny, ami az anyanyelv szeretetére nevel

Egy verseny, ami az anyanyelv szeretetére nevel
© Fotó: Tulipán Csilla
Nyíradony – Lakatos Evelin képviseli a Ligetalját a kisújszállási döntőn.

A városi könyvtárban versenyeztek a környező településekről érkezett 5–8. osztályosok a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny kerületi fordulóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a fiatalok anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását célozta meg a három fordulós megmérettetésével.

Megfelelő hangsúllyal

Először az iskolai házi versenyt kellett megnyerniük azoknak a felsős tanulóknak, akik továbbjutottak a II., kerületi fordulóba. A vetélkedő résztvevőinek egy kötelező és egy szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasni megfelelő hangsúllyal, szünettartással, ügyelve a természetes beszédstílusra és a szöveghűségre.

A díjazottak közül a 7–8. korcsoport kerületi győztes tanulója képviselheti iskoláját a III., vagyis a regionális fordulóban. Idén április 6–8-án Kisújszálláson a nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola diákja, Lakatos Evelin mutathatja be a zsűrinek, hogyan használja anyanyelvünket. A verseny főszervezője Nyíradonyban több mint húsz éve Sósné Juhász Sára, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tanítója.

HBN–Tulipán Csilla


A verseny díjazottjai

5-6. osztály:

1. Bánházi Zoé (Nyíradony-Aradványpuszta)
2. Simon Ábel (Nyíracsád)
3. Szabó Róbert Bence (Nyíradony)

7-8. osztály:

1. Lakatos Evelin (Nyíradony)
2. Szemán Zsanett (Nyíracsád)
3. Katona Eszter Gerda (Újléta), Juhos Alexa Dornia (Nyíradony-Aradványpuszta)