Egy újabb hóvihar érte el az Egyesült Államokat

Egy újabb hóvihar érte el az Egyesült Államokat
Újabb hóvihar csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére, kedden. Az időjárás miatt szerdán is zárva maradnak a szövetségi kormányhivatalok Washingtonban.

A jeges széllökésekkel kísért múlt pénteki rendkívüli hóvihar miatt még mindig több ezer otthon van áram nélkül. Helyenként egy méternél is vastagabb a lehullott .

Van olyan amerikai település, ahol a lezúduló havat buldózerekkel próbálják eltakarítani. A legtöbb csapadék a Maryland-állambeli Colesville-ben esett: a kisvárosban 101 centiméter hó hullott. A keddi hóvihar miatt már a harmadik egymást követő nap történik meg, hogy nem nyitnak ki a főváros állami hivatalai.

230 ezer szövetségi alkalmazott nem dolgozik, habár az elnöki és több kormányhivatal, a Kongresszus egyes szekciói és bizonyos kormányügynökségek továbbra is végzik a munkájukat. Az iskolák viszont a jövő hétig zárva lesznek Washingtonban, miután a meteorológiai jelentések szerint több mint 36 centi friss hó várható az atlanti régióban. A hóviharok miatti riasztás szerdáig érvényes egyelőre Washington, Közép-Maryland, Észak-Virginia és Nyugat-Virginia keleti része számára.

Becslések szerint naponta 100 millió dolláros a kár csupán amiatt, hogy a kormányhivatalok nem dolgoznak. Egyéb károkról, például a kommunális szolgáltatásokban még becslés sincs. Washington, Virginia és Maryland már szükségállapotot hirdetett a hétvégén, aminek egyik hatása, hogy mobilizálják a Nemzeti Gárdát a mentésekhez, a segélyszállítmányok eljuttatásához. New Jersey, Philadelphia, Baltimore és Chicago repterein járatok tucatjai törölték.