Egy tizest fizetünk az áremelésre

Olvasónknak december 10-én olvasták le vízóráját. Az ünnepek alatt a szokásosnál több vizet fogyasztottak, mondja, így december végére megtöbbszöröződött a leolvasott érték.

Ám a szolgáltató cég nem korrigál – panaszolja olvasónk – azt mondták, majd januárban fizeti a különbözetet a fogyasztó. A gond csak az, hogy januártól megemelték a vízdíjakat… Szabályos ez? A kérdést feltettük Vojtilla Lászlónak, a MIVÍZ Kft. igazgatójának, mint ahogy azt is, nem lehetett volna-e megszervezni, hogy a fogyasztók december utolsó napján telefonon mondják be a vízóraállást.

Kísérleteztünk már ilyennel, csak a káosz lett belőle – mondja az igazgató. – A fogyasztók közül később sokan vitatták a korábban bemondott adatokat. Az pedig, hogy az árváltozás éjszakáján olvassuk le, megoldhatatlan lett volna.

Arányosan számolnak

Az érvényes szabályok szerint évente egyszer kell leolvasni a vízórát, jegyzi meg Vojtilla László. Ők kéthavonta szokták, ez alapján számolják a fizetendő összeget. Ha az árváltozás két leolvasás között történik, akkor arányosan számolnak. Attól függően, hogy hány nap volt a még régi, s hány a már emelt díjjal számolandó fogyasztás, bontják meg a köbmétert. A díjemelés Miskolcon 4 százalékos, így az igazgató szerint 10-12 forint lehet, amivel családonként többet kell fizetnie a fogyasztónak.

Lehet, hogy valaki úgy érzi, rosszul járt, de a telefonköltség többe került volna, ha felhívja a céget december végén a vízóraállás beolvasása miatt – mondja Vojtilla László. Mint ahogy azt is, a felmérések szerint nem nő jelentősen a vízfogyasztás az ünnepek alatt.

HM