Egy szűk hét a könyvekkel

Az Ünnepi Könyvhét keddi sajtótájékoztatóján
Az Ünnepi Könyvhét keddi sajtótájékoztatóján - © Fotó: Matey István
Debrecen – Június 12-16. között rendezik Debrecenben az Ünnepi Könyvhetet, amelynek aktív közreműködője a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék.

A rendezvény idei szlogenje: „Könyvekkel ingujjban”.

Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint nyolc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották meg 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc – szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.

Debrecen régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában. A Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike, amely a tavalyi évtől új koncepció szerint valósul meg. A megújult könyvhétnek továbbra is legfontosabb célkitűzése Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása. A rendezvény idei szlogenje – „Könyvekkel ingujjban” – az alapító eredeti elképzelésével összhangban a kultúrával, az irodalommal való találkozás kötelmektől szabaduló, önkéntes és könnyed módját hangsúlyozza.

A Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Libri Könyvesbolt szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és közönsége, az író és olvasó, a könyvkiadó és a kereskedő.

Ismét nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekirodalom népszerűsítésére és Debrecen múltjának sokoldalú megelevenítésére. A közönség ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhat kedvenc költőjével, írójával. A rendezvény díszvendége Esterházy Péter, akivel új könyvéről beszélgetve megemlékezünk arról is, hogy negyven évvel ezelőtt a debreceni Alföld folyóirat hasábjain indult írói pályája. Felidézzük Thuróczy Györgynek, az Alföld Színpad legendás alapítójának alakját. A deportálások hetvenedik évfordulója alkalmából csöndes sétával emlékezünk a debreceni zsidóság kultúraformáló életére. Szó lesz a debreceni futball és az újságírás történetéről, valamint Móricz Zsigmond munkásságának kutatásáról is. Várjuk a Könyvutcába a Csodaceruzát, s a megannyi könyvbemutatóra és zenés előadásra a gyermekeket és a felnőtteket!

Szeretettel és tisztelettel várjuk Önt is! Ingujjban – a könyvek és könyvbarátok közé!

– Szirák Péter irodalomtörténész –
a rendezvény kurátora


A rendezvénynek több, a Debreceni Egyetemet érintő programja van:

Június 12. csütörtök

16.30 Méliusz Juhász Péter Könyvtár
A ’74-es év, amikor… – Esterházy Péterrel írói indulásáról és új könyvéről beszélget Szirák Péter

Június 13. péntek

A mi zsidó negyedünk – Emlékező séta az egykori zsidó negyedben Heller Zsolt vezetésével, a kommunikáció szakos hallgatók közreműködésével
állomások:
14.00 Déri Múzeum
14.30 Arany Bika
15.00 Kápolnás utcai zsinagóga
15.30 Pásti utcai zsinagóga

Június 13. péntek

17.00 Csapó utcai színpad
A futball: történelem
Szegedi Péter: Riválisok. Debrecen futballtársadalma a 20. század első felében
– könyvbemutató kerekasztal-beszélgetés Sándor Mihály, Szegedi Péter és Velkey Ferenc részvételével

Június 14. szombat

Fórum – Libri Könyváruház
Újabb távlatok az irodalomtörténet-írásban
15.00 Lapis József: Az elmúlás poétikája című könyvét bemutatja Herczeg Ákos
16.00 Imre László: Az irodalomtudomány távlatai című könyvét bemutatja Szilágyi Zsófia
17.00 beszélgetés Szilágyi Zsófiával Móricz Zsigmond munkásságáról

Június 15. vasárnap

15.00 Libri Könyváruház
Volt egyszer egy lap – a 25 évvel ezelőtt alapított Úton című lapról és napjaink újságírásáról beszélget Szirák Péter az egykori szerkesztőség munkatársaival: Görömbölyi Lászlóval, Dombrovszky Ádámmal és Turi Gáborral.

– Debreceni Egyetem –


Esterházy 40 – a debreceni könyvünnepen
Debrecen – Több évforduló és más „időszerűsítő körülmény” keresztezi egymást termékeny módon az idei debreceni könyvhéten.