Egy szőlőszemben a világ

Egy szőlőszemben a világ
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A szőlőt ősidők óta fogyasztják, hiszen meghálálja a szervezetünk a gondoskodást.

Tipikus forgatókönyv: hideg reggelek, hűvös nappalok, bágyadtan cirógató napsugarak: kéretlenül érkező megfázás, ha nem vigyáz kellőképpen magára az ember. Szerencsére a megelőzésben még segítségünkre lehetnek az ősz pótolhatatlan gyümölcsei, és zöldségei – hisz most van szezonjuk – érdemes minél többet fogyasztani belőlük, hogy még a zord tél előtt feltölthessük szervezetünk vitamin- és ásványianyag-készleteit. Emellett, még ha elég előrelátóak vagyunk, be is spájzolhatunk belőlük, így nem kell decemberben már a külföldről érkezett vitaminforrásokkal rizikóznunk.

Régóta termelik

Az ősz egyik legkedveltebb szezonális gyümölcse a szőlő, amelynek őshazája a Földközi-tenger vidéke, Közép-Ázsia. Öt-hatezer éves múlttal rendelkezik, már a 3500 évvel ezelőtti egyiptomi kripták falán is az ábrázolások között szerepel termelt növényként. Sokak kedvence ez a méltán szeretett gyümölcs, mert amellett, hogy finom, az egyik legtöbb táplálkozás-élettani hatással bír. Vértisztító, idegerősítő, izomregeneráló, gyógyítja a bél megbetegedéseit, megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését, fokozza az epe elválasztást és ürítést.

Nagy mennyiségben fogyasztva csökkenti a vizelet savasságát, jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban. A szervezet számára emésztés nélkül, közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat. Kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegbajra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején, gyorsan hat fáradtság esetén is de cukorbetegek részére pontosan a gyors felszívódás (magas a glikémiás indexe), és a magas cukortartalom miatt nem ajánlott a fogyasztása – vagy csak nagy önfegyelemmel rendelkezők esetén – mérve-számolva, és csak minimális mennyiségben.

– Faar Ida –