Egy szervezett kábítószer termesztő csoportot számoltak fel

Egy szervezett kábítószer termesztő csoportot számoltak fel
A Győr-Moson-Sopron és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság között már korábbi évekre visszavezethető, jó együttműködés alakult ki, melynek eredményeként 2008-ban egy kábítószer terjesztő, 2009-ben pedig egy embercsempész csoportot számoltak fel közösen.

A két főkapitányság közös munkájának köszönhetően 2010. október 19-én egy szervezett jellegű kábítószer termesztő csoport felszámolását hajtották végre.

Nagy fogás

Az összehangolt akció eredményeként Győrben és környékén négy helyszínen több mint 1500 tő vadkendert foglaltunk le un. marihuána ültetvényeken. Ekkora „fogásra” országosan legutóbb tavaly, a vietnámi termesztők által létrehozott ültetvények felderítésekor volt példa a BRFK-n. Ennek kapcsán Győrben volt talán a legnagyobb, egy tornacsarnok méretű ültetvény felszámolása, melyben 1082 tő és 237 kilogramm növényi törmelék került lefoglalásra. Hasonló esetre idén Győr-Moson-Sopron megyében, Hegyeshalomban derült fény, ahol egy osztrák állampolgár 998 tő növényt termesztett.

Összehangolt rajtaütés

2010. október 19-én a reggeli órákban a debreceni kollégákkal közösen a két megye felderítő és bűnügyi szervei összefogva több helyen, egy időben összehangolt rajtaütést szerveztek. Győrújbaráton az ültetvények mellett a Marcal Beavatkozó Alosztály munkatársai elfogták N. Zoltán és K. Attila győri lakosokat, illetve Győrszemerén egy sertések tartására kialakított, állattenyésztéssel álcázott épületegyüttes hátsó részében S. János és F. Csaba győri lakosokat. Ezt követően az időközben beszerzett információk alapján további két helyszín, Győrság és Ménfőcsanak került látókörbe, ahol nem tartózkodott senki. Az ötödik bűnöző L. Gábor mintegy félnapos hajsza után Győrben került elfogásra. A személyek jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.

Házkutatások és helyszíni szemlék

A házkutatások és helyszíni szemlék során lefoglalt dolgok:

Összesen: 6 helyszín – ebből 4 ültetvényen

 több mint 1500 tő vadkendert

 9 kg kábítószergyanús növényi törmelék,

 40 darab tabletta, 60 gramm feltehetően speed por,

 1 gramm barna színű hasisgyanta szerű anyag,

 közel 4,5 millió forint készpénzt, valamint

 a kábítószer termesztéséhez használt segédanyagok, műszaki berendezések (220 darab ventilátor és ugyanennyi világítótest, 30 darab vegyszeres flakon és kanna a 0,2 literestől a 60 literesig.)

Fokozatosan hozta létre

A nyomozás során megállapították, hogy az ültetvényeket körülbelül egy évvel ezelőtt hozta létre fokozatosan N. Zoltán, aki először K. Attilát kereste meg, akiről tudta, hogy kertész végzettségű. Havi 200.000.- forintot ajánlott neki a növények termesztéséért. Ő ezt elvállata, ezután csatlakozott hozzájuk S József és F. Csaba is, akik az ültetvények gondozásába kapcsolódtak be. A rendelkezésre álló adatok szerint N. Zoltán és L. Gábor biztosította az anyagi fedezetet, illetve N. Zoltán irányította a csoportot. L. Gábor is tevékenyen részt vett az ültetvények szüretelésében.

Megállapítottuk, hogy N. Zoltán, L. Gábor és K. Attila foglalkozott a győrújbaráti, győrszemerei és győrsági ültetvényekkel, míg S. József és F. Csaba a győrszemerei ültetvényen dolgozott. N. Zoltán a lakása padlásán lévő ültetvényt egyedül gondozta. A Földhivatal nyilvántartása alapján a győrszemerei ingatlan tulajdonosai N. Zoltán, F. Csaba és S.János, míg a győrújbaráti ingatlan tulajdonosai L. Gábor és N. Zoltán.

Szakemberek is közreműködtek

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozás során lefoglalt különböző korú növényi egyedek termesztésével a marihuána nevű kábítószer előállítását végezték a gyanúsítottak. A termesztéshez a mindennapi forgalomban kapható berendezéseket speciálisan összeszerelve használták, profi ültetvényeket kialakítva ez által. A családi ház kivételével valamennyi helyen az áramot a vezetékek megcsapolásával lopták. A telephelyek növénytermesztésre történő előkészítésében komoly szaktudással rendelkező szakemberek működtek közre.

Nagy bevételt hozhatott volna

Az ültetvényeken elektromos berendezésekkel biztosították a megfelelő hőmérsékletet és a szellőzést, folyamatosan ellenőrizték a szükséges páratartalmat, ennek megfelelően öntöztek. A termőre fordult egyedeket leszüretelték, szárították. A lefoglalt jelentős mennyiségű kábítószergyanús anyagból arra következtethetünk, hogy ezt követően kisebb-nagyobb porciókba adagolták, majd vélhetően értékesítették azokat. Az ültetvényeken megtalált kábítószer értéke több mint 600 millió forint bevételt hozhatott volna a termelőknek. A lefoglalt közel 9 kilogramm növényi törmelékből és a több mint 1500 tő növényből hozzávetőlegesen több mint 300.000. adag „füves cigaretta”, Joint készíthető.

Elkövetők

A fentiek alapján mind az öt gyanúsított megalapozottan gyanúsítható a Btk. 282. § (1) bekezdésében meghatározott és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő, jelentős mennyiségű kábítószer termesztésével elkövetett visszaélés kábítószerrel bűntettet, melynek büntetési tétele 5-10 év, de ha bebizonyosodik, hogy a kábítószert értékesítették is, akkor 20 év vagy életfogytiglani szabadságvesztéssel büntethető a cselekményük.

 N. Zoltán, 27 éves, nőtlen, büntetlen előéletű, győri mezőgazdasági egyéni vállalkozó (szakközépiskola),

 L. Gábor 28 éves, nőtlen, büntetett előéletű győri lovasoktató,

 K. Attila Tibor 27 éves, nős, büntetlen előéletű, győri kertész (8 általános),

 S. János 32 éves, nőtlen, egy gyermekes, büntetlen előéletű, győri szakközépiskolát végzett munkanélküli pék,

 F. Csaba 30 éves, nőtlen, büntetett előéletű győri munkanélküli hentes.