Nagyvilág

2008.04.09. 20:53

Újabb erőszak Haitin

<p>Haiti - Az ENSZ békefenntartóinak szerdán újra közbe kellett lépnie Haitin a zavargások és a fosztogatás megakadályozására.</p>

A fegyveresek könnygázzal oszlatták a tömeget, ismét az elnöki palota közelében. Az épületet már korábban is megrohamozták az éhező tüntetők.

Helyi rádiójelentések szerint az ENSZ-katonák a levegőbe lőttek, és könnygázzal szorították vissza a palota ellen induló tömeget. Sérültekről vagy áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A szemtanúk szerint kedden vasrudakkal próbáltak meg betörni a kerítésen át az elnöki palotába a Haiti Köztársaság fővárosában, Port-au-Prince-ben. Az ENSZ katonák akkor könnygázzal és gumilövedékkel védték az épületet.

A világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun szerdán felszólította a tüntetőket, hogy hagyjanak fel az erőszakkal. A főtitkár nemzetközi segítséget kért a válság pénzügyi részének megoldására.

Haitin a múlt héten, Les Cayes városában kezdődtek a tüntetések az emelkedő élelmiszerárak miatt. Azóta legkevesebb öt ember halt meg a zavargásokban. A keddi, palota elleni támadás után tizennégy embert szállítottak kórházba lőtt sérüléssel - tudta meg egészségügyi forrásból az AFP francia hírügynökség.

A Haiti Köztársaságban élő 8,5 millió lakos csaknem 80 százaléka - a világszervezet adatai alapján - naponta alig 2 dollárnak, azaz 323 forintnak megfelelő összegből tengődik. A rizs ára ehhez képest 35-ről 70 dollárra emelkedett, ezért egy 54,5 kilogrammos zsákot lehet kapni. Az üzemanyag pedig két hónap alatt háromszor lett drágább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!