Egy rossz mozdulat, és akár a gyerek arcára is ráéghet a maszk

Akt.:
Egy rossz mozdulat, és akár a gyerek arcára is ráéghet a maszk
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság gyermekmaszkokat, jelmezeket és parókákat vizsgált.

A laboratóriumi vizsgálatok befejeződtek, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a vizsgált termékek több mint fele volt tűzveszélyes. Az ellenőrzés célja a veszélyes termékek forgalomból történő kiszűrése illetve kivonása volt.

Minden második

A termékbiztonsági vizsgálatok során 30-féle termék mintavételére került sor, amelyből 16 nem felelt meg a szabvány által támasztott követelményeknek. A gyermekeknek szánt maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, melyek égésgátló adalék nélkül jól égnek. Az ilyen égésgátló nélküli műanyagok gyorsan, nagy lánggal égnek, így igen hamar nagy felületű égés alakulhat ki. A heves égés hamar súlyos égési sérülést okozhat, mely maradandó hegeket jelent a bőrfelületen és ezen túlmenően jelentős, akár az életveszélyes állapotig terjedő folyadék és só veszteséggel is járhat. A problémát tovább súlyosbítja az, hogy a műanyag eközben ráolvad a bőrre, így azt az égő anyagot már a szülő sem tudja egyszerűen levenni a gyermekről.

Ha meggyullad is…

Éppen ezért az ilyen jellegű termékek előállítása során – a fogyasztók testi épségének megóvása érdekében – a gyártók kötelezettsége szem előtt tartanai azt a szempontot, hogy a maszkok, parókák, jelmezek lánggal érintkezve vagy meg se gyulladjanak, vagy ha meggyulladnak, a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül (2 másodpercen belül) kialudjanak, ezzel megelőzve a súlyos égési sérülést.

HBN
hirdetés