Egy régi kapcsolat újjászületése

Etéd és Sáránd testvértelepülések lettek
Etéd és Sáránd testvértelepülések lettek - © Fotó: Magánarchívum
Sáránd, Etéd – Hetvenöt évvel ezelőtt kezdődött az erdélyi Etéd és Sáránd kapcsolata.

Együttműködési szerződést írt alá nemzeti ünnepünk alkalmával a székelyföldi Etéd község polgármestere, Szőcs László és Sáránd polgármestere, Szántó József.

Hasonlóak

A két település kapcsolata 75 évvel ezelőtt kezdődött, amikor sárándi leventék keresték fel az etédieket. A Sárándi Levente Egyesület Aranykönyvében így írnak az akkori eseményekről:

„Erdély egy részének visszacsatolása nagy örömére szolgált Egyesületünk minden tagjának, s augusztus 30-án, a döntés napján, azonnal elhatároztuk, hogy egy hasonló nagyságú székely falu Levente Egyesületének zászlót viszünk. A mintegy 370 kilométerre fekvő udvarhelyszéki Etéd község Levente Egyesületét választottuk testvéregyesületünkké, és 1940. november 10-én Dr. Takács József csoportparancsnok vezetésével dr. Takács Józsefné zászlóanya, Nagy Lajos református lelkész egyesületi elnök, Polyák Sándor tiszteletbeli tag és 28 egyenruhás levente kíséretében gyönyörű ünnepség keretében a zászlót át is adtuk.”


Lélekemelő műsorral fogadták Etéden a sárándiakat | Fotó: magánarchívum Lélekemelő műsorral fogadták Etéden a sárándiakat | Fotó: magánarchívum ©

Most, 2015-ben a két település felelevenítette a régi kapcsolatot. A mindkét oldalról jelentkező szándékot, tett követte, és március 15-én Etéden ünnepélyes keretek között sor került az együttműködési szerződés aláírására.

Lélekemelő műsor

A sárándi küldöttség megható pillanatokat élt át a helyiek színvonalas, lélek­emelő ünnepi műsorát látva. A műsorban szerepelt az óvodásoktól az idős, székelyharisnyás férfiakig, a falu minden korosztálya. Sokan könnyezve nézegették a 75 évvel ezelőtt készült, Sárándról vitt fényképeket, amelyeken többen felismerték szüleiket, nagyszüleiket.

A jövőben a két falu szeretne minél szorosabb, sokoldalú kapcsolatot kiépíteni, hogy kölcsönösen segíthessék egymást.

HBN
hirdetés