Egy púpos bálna világcsúcsa: csaknem tízezer kilométert úszott

Világrekordot állított fel egy púpos bálna az emlősök távolsági “számában”.- közölték tengerbiológusok, akinek erről szóló cikke a Biology Letters nevű brit szaklapban jelent meg szerdán. A megfigyelt cet 9800 kilométert úszott az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig.

A nőstény állatot a Brazília délkeleti részénél lévő Abrolhos-partnál fényképezték le először, társai között 1999. augusztus 7-én. Aztán két évvel később, 2001. szeptember 21-én ismét készítettek róla fotókat, akkor egy bálnafigyelő turistahajó utasai, méghozzá Madagaszkárnál. Mivel az állat egyedi, külső jegyeit a tengerbiológusok leírták, könnyen lehetett azonosítani az India-óceánon.

Ez a leghosszabb, megtett távolság, amit feljegyeztek egy tengeri emlősről

“Ez a leghosszabb, megtett távolság, amit feljegyeztek egy tengeri emlősről.”- mondta egy amerikai kutató. Peter Stevick szerint eddig úgy tudták, hogy a hímek tesznek meg hatalmas távolságokat, és ők is a párzási időszakban. A 12-15 méter hosszúra megnövő, a cetek között közepes méretűnek számító púpos bálnákról közismert volt, hogy nagy távokat úsznak le, de ez a mostani felfedezés minden képzeletet felülmúl. Stevick szerint.

A púpos bálnákat nemrég még a kihalás fenyegette. A védelem eredményeként 2008-ban a kevésbé veszélyeztetett állatok kategóriájába került.

– Független Hírügynökség-