Egy palesztin kommandóra csaptak le az izraeliek

Négy palesztint lelőttek izraeli katonák hétfőn, Gázától nem messze, a tengeren. Izraeli bejelentés szerint a palesztinok “kommandósok” voltak, és a katonák egy terror-akciót hiúsítottak meg.

Szemtanúk azt mondták az AFP-nak, hogy izraeli helikopterek és naszádok támadtak rá a palesztinok hajójára Nusseirat menekülttábor partvidékének közelében, nem messze Gázától. Közben a Vöröskereszt partnerszervezete a Vörös Félhold iráni részlege bejelentette, hogy két, segélyszállítmányokkal megrakott hajót küldenek a héten Gázába, és önkéntesek csatlakozására szólítottak fel.

Az iráni Vörös Félhold igazgatója, Abdolrauf Adibzadeh azt mondta az IRNA állami hírügynökségnek vasárnap este, hogy az iráni külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén született döntés a hajók indításáról. “Az egyik hajó az adományokból összegyűlt segélyeket, a másik az önkéntesekből álló kísérőket fogja vinni a hétvégén.”- mondta az igazgató. Izrael már többször közölte, hogy megakadályoz minden akciót, ami megsérti a Gázai övezet blokádját.

A francia külügyminiszter, Bernard Kouchner vasárnap azt javasolta, hogy az Európai Unió ellenőrizze a Gázába tartó segélyhajók rakományait, és a közösség vállalja az Egyiptomot és a Gázai övezetet összekötő határátkelő, Rafah ellenőrzését.

– Független Hírügynökség –