Egy ország, ahol jó magyarnak lenni: Törökország

Egy ország, ahol jó magyarnak lenni: Törökország
© Fotó: BE
Törökország – Tündérkémények, ókori barlangtemplomok és földalatti városok sokasága várja az utazót.

Jártam már Törökországban, ezért nagyjából tudtam, mi vár rám: gyönyörű tájak, gazdag kultúra, mennyei ételek, főként pedig barátságos, vendégszerető emberek, akik csillogó szemekkel és ölelő karokkal fogadnak, ha megmondod, honnan jöttél. Egy ország, ahol jó magyarnak lenni. Mosolyogva emlegetik az Oszmán Birodalmat, mintha valami remek közös kaland lett volna nemzeteink számára.

Tündérkémények

Kappadókia Anatóliában fekszik, és főleg különleges felszíni formáiról ismert. A vulkáni tevékenység, majd az erózió következtében egyedülálló, változatos formájú kőoszlopok alakították ki a táj arculatát, amelyet 1985-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A természeti erők mellett az itt élő emberek is formálták a tájat, az elmúlt évtizedek során Zelvében barlanglakásokat, sziklatemplomokat, sőt Derinkuyuban helyenként földalatti városkomplexumokat is vájtak a puha kőzetbe. Utunkat véges- végig csak, erre a tájra jellemző, különleges formációk szegélyezték, melyeket tündérkéményeknek is neveznek. Ezek néhol kúposak, mint a csodás színeiről elnevezett Vörös–völgyben, máshol gomba alakúak, néha pedig obszcén asszociációkra adnak alkalmat, mint az árulkodó nevű Szerelemvölgyben.

Különleges képződmények

Kappadókia egyik legszínesebb látványossága a hajnalonként az ég felé emelkedő hőlégballonok hada.

Fotó: BE Fotó: BE ©

Napfelkelte után még teljes a szélcsend ezért ilyenkor biztonságosabb a repülés. Igaz megkérik az árát, de sokan még így is csak azért ruccannak le ide a török Riviéráról, hogy fentről csodálhassák meg a táj különleges képződményeit. Nem ritka, hogy egyszerre 50-60 ballon száll a horizonton reggelente csodás látványt nyújtva. Mi is izgatottan vártuk a felszállást… Mi másért utazna az ember ilyen messzire, ha nem azért hogy valami olyasmit tapasztaljon, amiben sehol máshol nem lehet része?

Gyapotvár

Utazásunk másik fénypontja Pamukkale, mely szó szerinti fordításban, „gyapotvárat” jelent, a világ egyik ritka csodája. Fehér mészkőmedencéi kiemelkednek a száraz síkságból, ez valóban egyedülálló látvány. A hegyoldalban feltörő gyógyhatású és magas oldott mészkőtartalmú forró víz kisebb nagyobb medencéket alkotott, és ezen a lépcsőzetes egymásra épülő tavacskák rendszerén keresztül folyik. A lehűlő vízből kicsapódó kálcium-karbonát mint Egerszalókon behavazott heggyé változtatja a területet. Sajnos ennek a gyönyörű látványnak nincs jövője, egy nagy része már megsemmisült, a forrásvíz elapadása miatt. A feltörő víz áldásos hatása már az ókorban is ismert volt, messze földről jártak ide gyógyulni vágyók. Szórakoztató centrum épült a fürdő köré: színházakkal, stadionnal, palotákkal, a szent várost Hierapolisnak hívták. A török embereket igazán a bazárban lehet megismerni. A török kereskedő a talpraesettség és az üzleti rátermettség mintaképe, nekünk talán túlságosan rámenősnek tűnnek, de tartsuk szem előtt, hogy mi mentünk hozzájuk látogatóba, ezért az ő szabályaik szerint illik játszanunk.

HBN–Becsi Etelka
hirdetés